Україна знала про загрозу анексії Криму у 2009 році: у Кабміні розкрили деталі

Контррозвідка України отримала інформацію про загрозу окупації Криму ще у 2008-2009 роках. Були розроблені механізми нейтралізації дій Росії, проте робочу групу ліквідували після того, як зовнішньополітичний вектор країни було розгорнуто у бік Москви.

Як розповіла міністр у справах ветеранів, генерал-майор СБУ Юлія Лапутіна у інтерв’ю Радіо Свобода, Росія здійснювала спроби взяти під контроль Крим ще за часів колишнього керівника АР Юрія Мєшкова, однак тоді росіянам зробити це не вдалося.

“Була спроба відділення Криму,”мішковщини” і так далі. Але потім, коли бліцкриг не вдався, Росія почала застосовувати різні, як зараз кажуть, гібридні методи”, – зазначила вона.

Міністр стверджує, що пізніше РФ працювала над досягненням своїх цілей у фінансовому полі, виводячи активи кримських підприємств на територію своєї держави. Дії відбувалися на тлі зрощення криміналу з місцевою владою.

Тоді у СБУ створили спеціальну групу, яка працювала над відбиттям російської загрози українському суверенітету. Контррозвідка за часів правління Ющенка, а пізніше і Януковича, доповідала про спроби РФ посилити вплив в Україні.

За її словами, в одному з документів, який було підготовлено орієнтовно у 2008-2009 роках, описувалася загроза відділення Криму від материкової України. Розроблялися механізми нейтралізації небезпеки.

“І першим висновком нашої роботи оперативної та аналітичної було те, що існує реальна загроза відокремлення Криму… Ми навіть розробили пропозиції, яким чином нейтралізувати ці дії російських спецслужб”, – додала Лапутіна, підкресливши, що група припинила існування після зміни державою зовнішньополітичного вектора.

Читайте також  "Тремтіли губи й очі бігали": генерал розповів про реакцію Зеленського на загибель воїнів ЗСУ

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело