Українцям влітку доведеться платити за опалення: як і чому виростуть рахунки навіть з субсидією

Тариф на опалення розділять на дві складових: абонплату і безпосередньо вартість тепла.

Україна кілька тижнів тому підписала угоду з МВФ про співпрацю. В результаті країна отримала черговий кредитний транш і взяла на себе ряд зобов’язань, під якими підписалися президент, члени уряду і глава Нацбанку. Уже в серпні цього року в Україні повинні ввести абонентську плату на опалення. Фактично, платити за тепло доведеться цілий рік. Сайт “Сегодня” з’ясував, скільки і коли доведеться заплатити українцям за новими правилами.

Що таке абонплата на опалення

Для деяких українців абонплата на опалення – не новина. Першим розділив тариф на тепло Львів ще в 2006 році. Городянам пояснили: щоб утримувати інфраструктуру, по якій надходять Гкал в квартири, гроші потрібні цілий рік. Фактично, абонентська плата – кошти на утримання труб і системи розподілу. В опалювальний сезон львів’яни платять за один Гкал тепла 1266,5 гривні, 53,4 гривні від цієї суми – вартість абонентської плати в “холодний” сезон. У неопалювальний сезон (з жовтня по березень) абонплата обходиться в 26,3 гривні.

У більшості українських міст діє єдиний тариф на опалення, а платити потрібно тільки в опалювальний сезон. В цей тариф вже включені всі витрати, в тому числі на утримання інфраструктури. Вже незабаром, згідно з меморандумом з МВФ, українці будуть платити за двома тарифами. “Ми застосуємо тариф на розподіл газу і опалення на основі потужності, це дозволить перенести деяку частину вартості на літні місяці”, – йдеться в документі.

В Україні вже намагалися ввести абонплату на газ кілька місяців тому. Тоді виявилося, що українцям, які використовують газ тільки для підігріву їжі, платити довелося б більше. Крім того, на той момент субсидія не поширювалася на абонентську плату. Нацкомісія, що здійснює здійснює держрегулювання в сферах енергетики і компослуг (НКРЕКУ) своє рішення призупинила. До кінця квітня Кабмін підготував ґрунт для повторного введення абонплати – вніс зміни до постанови про спрощену систему надання субсидій: знижка на комуналку з травня цього року поширюється і на поки ще недіючу абонентську плату.

Читайте також  Ремонт на півмільйона: як тепер виглядає традиційна українська хата? (відео)

Як зміниться тариф на опалення, і якою буде абонентська плата, залежить від методології розрахунку, яку оберуть в НКРЕКУ. Наприклад, в тарифі “Київенерго” вартість транспортування і поставки займає приблизно 9%. Якщо тариф розділять на дві складові, абонплата може скласти приблизно 100 гривень за Гкал.

З огляду на, що абонентську плату розділять на весь рік, в опалювальний сезон тепло буде дешевше.

“Якщо дивитися на європейський досвід, там існують компанії, які будують станцію, готують інфраструктуру. Компанія пропонує скористатися цією інфраструктурою. І платити потрібно не тільки за газ, електроенергію, теплову енергію, а й за користування інфраструктурою. Це дозволить компанії відшкодувати витрачені на об’єкти кошти. Що стосується існуючих систем, я не думаю, що до зміни прав власності на ці системи хтось із операторів повинен отримувати плату за потужність. Якщо так далі піде, український споживач буде платити ще й за наявність унітазу в своїй квартирі”, – впевнений Геннадій Рябцев.

Скільки заплатимо за газ

Абонентську плату і на газ, і на опалення планують ввести вже цього літа – до кінця серпня. Сума абонплати на газ залежить від типу лічильника і міської інфраструктури. Більшість українців встановили газові лічильники G4 (вони враховують 85% від усього обсягу споживання). У НКРЕКУ розрахували: кияни з таким приладом обліку повинні заплатити абонплату 67,2 гривні, без лічильника – 44,8 гривні. У Харкові абонплата може скласти 88,8 гривні з лічильником і 59,2 гривні без нього. Середня по Україні абонплата – 90 гривень. Найдорожче в Закарпатській області, 204 гривні з лічильником і 136 гривень без нього.

Наприклад, сім’я з трьох осіб в київській багатоповерхівці з опаленням і гарячою водою за місяць в середньому спалює 13,2 кубометра газу (згідно з соціальної нормі споживання). До введення абонплати такій сім’ї доводиться платити 90 гривень за газ, а після першого квітня – 146,4 гривні (79,2 по тарифу за газ і 67,2 гривні абонплати).

Читайте також  А білизну забула? Шокуюче фото Віри Брежнєвої! Фото, яке обговорюють всі! Вам потрібно це побачити!

Платити більше доведеться навіть з субсидією

“До кінця липня 2017 ми переглянемо інші параметри системи комунальних субсидій домогосподарствам для поліпшення адресності; відкоректуємо соціальні норми в непікові місяці протягом опалювального сезону … Таким чином, це дозволить обмежити витрати на субсидії до 47 мільярдів гривень”, – йдеться в меморандумі з МВФ.

Наступний опалювальний сезон виявиться для українців дорожче. По-перше, норми споживання газу на опалення скоротили з 5,5 до 5 кубів на квадратний метр (а субсидія нараховується тільки на норму), по-друге, для тих, хто сам опалює своє житло, субсидія почне покривати витрати на тепло тільки з 15 жовтня по 15 квітня. В опалювальному сезоні 2016/2017 субсидія на опалення для всіх призначалася з 1 жовтня по 30 квітня. Фактично, опалювальний сезон скоротили на один місяць. Якщо почати опалювати будинок або квартиру раніше 15 жовтня або закінчити не пізніше 15 квітня, за використані енергоресурси доведеться платити по повній ціні.

Якщо уряд, як зазначено в меморандумі про співпрацю з МВФ, знову перегляне нормативи, розмір субсидії скоротиться, а суми в платіжках українців – виростуть. До слова, за підрахунками Міністерства соціальної політики, в цьому році з 15 мільйонів українських сімей “знижку на комуналку” оформлять приблизно дев’ять мільйонів. Фактично, більшість українців будуть оплачувати комунальні послуги навпіл з державою.

У бюджеті-2017 на субсидії виділили рекордну суму – 51 мільярд гривень. Всього за кілька років кількість одержувачів субсидії в Україні зросла в 20 разів. Так, в 2014-му субсидію оформили 450 тисяч чоловік, а в 2016-му, відповідно до підрахунків Кабміну, “знижку на комуналку” отримали 6 мільйонів сімей.

Шукайте деталі в групі Facebook


Повідомляє -