“Швидкі контрольні та не перевіряю домашні завдання в зошитах”: вчитель поділився секретами

Вчитель з Києва Григорій Філіпповський поділився власними секретами у викладанні. За його словами, педагог має любити свій предмет та дивувати учнів. А ще він ніколи не перевіряє зошити та проводить швидкі контрольні для класу.

Учні йдуть на урок

Григорій Філіпповський – викладач геометрії Русанівського ліцею (Київ). Його розробки “цікавої математики” можна використовувати на уроках, починаючи з 3 класу. Нинішні випускники вважають Григорія одним із найкращих педагогів математики.

Секрети викладання для учнів
Вчитель має захоплюватися предметом
Григорій Філіповський впевнений, що у кожного викладача є свої секрети, які абсолютно не схожі на стиль інших вчителів.

Я завжди намагаюся через геометрію показати дітям зв’язок часів та поколінь. Коли розповідаю про те, як нинішня олімпіадна задача пов’язана з геометрією Архімеда, повірте, це викликає неабияке захоплення. І не тільки в учнів, а й у мене самого,
– зізнається він.

Працювати з дітьми можна лише в тому випадку, коли ти сам захоплюєшся тими знаннями, які намагаєшся викладати.

За його словами, не можна раз скласти конспекти уроків, а далі рік за роком “відчитувати” предмет за ними, адже так учитель втрачає зв’язок з учнями.

“От, наприклад, я розповідаю теорему Лейбніца вже в сотий раз, якщо не більше. Але ж мої нинішні учні чують про неї вперше, тож я маю й розказати, як уперше. Бо якщо діти побачать чи відчують, що мені нудно, то і сприйматимуть знання нецікавими”, – додав він.

Тому, готуючись до уроку, треба намагатися віднайти для себе нові грані в темі, додати нові фарби та акценти, деталі та приклади, задачі тощо. Важливо бути в постійному пошуку, експериментувати на уроках. Григорій переконаний, що вчителю треба бути в курсі, чим живуть його учні, що модно в покоління, яке ви навчаєте.

Читайте також  300 євро тобі дати: у Чернівецькій області на завуча медколеджу вилили відро фекалій – відео

Учнів потрібно дивувати
Григорій Філіпповський запевняє, що для цього якісно проведений урок – такий, після і він, і діти відчувають задоволення.

Буває, що дитина пропонує абсолютно нову ідею розв’язання задачі, яку я навіть не брав до уваги, або ставить питання, яке веде весь клас до цікавих досліджень. І навіть якщо ми водночас відступаємо від теми, яку я запланував, не вважаю цей час втраченим,
– каже він.

Вчитель вважає, що тему можна надолужити, а важливо – щоб діти отримали задоволення, і в них прокинувся азарт до вивчення предмета.

“Я вважаю, що дитина народжується як особистість від здивування, у той момент, коли на думку їй спадає: “Хто б міг подумати! Не знав, що так можливо!”. Вважаю, що саме життя підказує, як краще провести урок. Зацікавленість вчителя передається дітям”, – розповідає педагог.

Часто після олімпіад, особливо міжнародних, він пропонує учням 9 – 10 класів взятися за розв’язання завдань. Тоді починається обговорення, висуваються пропозиції, народжуються ідеї. Такі дослідження мотивують їх до саморозвитку і породжують азарт.

Цікаво! Ще Григорій Філіпповський часто проводить так звані “5 хвилин винахідливості”. Вчитель пропонує цікаву задачу, яка має нестандартний підхід розв’язання. Основне завдання таких п’ятихвилинок – відволіктися від основної теми уроку, але водночас перепочити з користю.

Хваліть дітей
Якщо дитина мене вразила рівнем знань, розумінням та навіть бажання розуміти, вважаю за потрібне проговорити це вголос. Дуже люблю хвалити дітей, адже завжди є за що: розв’язав складну задачу, знайшов цікаве вирішення, самостійно розібрався,
– каже вчитель.

Тому в нього на дошці завжди записані кілька задач підвищеного рівня складності. Поки решта класу працює над основною темою, ті, хто вже розібрався з основними завданнями, можуть самостійно вирішувати ускладнені задачі й отримати додаткову оцінку.

Читайте також  “Невтішне майбутнє”, Школи можуть закрити. Де вчитися дітям

Вчитель проводить швидкі контрольні
Григорій Філіпповський не планує контрольні та самостійні на цілий урок, його учням для контролю достатньо 5 – 7, максимум 20 хвилин. “Це займає кілька завдань, а решту часу варто присвятити цікавому, корисному та новому”, – каже він.

Але раз на чверть вчитель все-таки проводить більш тривалу контрольну, оскільки в реаліях ДПА і ЗНО учні будуть писати саме таку роботу й мають бути до неї готові.

Коли на другий урок запланована самостійна, на першому часто пропоную розв’язати кілька завдань, за які можна отримати додаткові бали до майбутньої самостійної. В учнів з’являються азарт і активне залучення до роботи на уроці,
– ділиться педагог.

До речі, вчитель ніколи не перевіряю домашні завдання в зошитах. Натомість, чи не на кожному уроці проводжу п’ятихвилинну самостійну – задачу, дуже схожу на ті, що задані додому. Хто впорався із завданням, двійку не отримує.

Ведення зошитів Григорій Філіпповський також не контролює. Ще в 7 класі попереджаю нових учнів, що вони ведуть зошити виключно для себе. Наприклад, коли діти роблять задачу на повторення, то можуть поглянути в старі конспекти і знайти розв’язок.

“Щодо домашніх завдань – вважаю, що навіть якщо учень подивився порядок розв’язання в інтернеті, то вже матиме з того користь – розібрався, пропустив через себе, зрозумів. Також спонукаю, аби діти обговорювали завдання з однокласниками, пояснювали одне одному”, – додав він.

Вчитель підсумовує, що на уроках дуже важливо бути неочікуваним, пропонувати дітям задачі, форми роботи так, щоби вони не могли передбачити заздалегідь, що їх очікує.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело