“Це дуже сумно, але штам “Омікрон” зупинить лише це”: лікарка про потенційну загрозу вірусу

“Це дуже сумно, але штам “Омікрон” зупинить лише це”: лікарка про потенційну загрозу вірусу

Небезпечний штам “Омікрон” наближається до кордонів України. Медики готуються до можливого сплеску захворюваності, проте науковці все ще видуть дослідження вилучених зразків нового варіанту вірусу.

Як інформує “Obozrevatel”, дані про рівень небезпеки нового штаму коронавірусу Омікрон можуть бути отримані не раніше, ніж в останній декаді грудня. Але посилення контролю за дотриманням карантинних заходів вже сьогодні може суттєво знизити захворюваність на COVID-19 в Україні.

Таку думку висловила професорка, докторка медичних наук Алла Волоха.

“За три тижні ми отримаємо першу інформацію від дослідників щодо небезпеки Омікрону”, – спрогнозувала вона.

“Поки що ситуація не уточнена, Омікрон вважається небезпечним варіантом. Допоки це так, усе буде перекрито”, – сказала вона, маючи на увазі закриття кордонів низки країн через небезпеку нової хвилі пандемії.

Коментуючи дані нового соціологічного опитування про те, як українці дотримуються карантинних вимог, зокрема чи носять маски і чи дотримуються соціальної дистанції, медикиня зауважила: “Це сумно. Ми самі себе не захищаємо. Хто в цьому винен?”

Відповідаючи на запитання, чи варто в Україні посилити контроль за дотриманням карантинних заходів, Волоха сказала: “Я зовсім не проти, щоб контроль за дотриманням маскового режиму, соціальної дистанції у громадських місцях, у ТРЦ тощо був жорсткішим”.

“Я думаю, що тоді ми могли б знизити захворюваність. Наскільки суттєво, важко сказати, але в колективах теж хворіли б менше. Є дослідження багатьох країн – це працює. Звичайно, цього недостатньо, але це дуже важливий момент. Це безумовно впливає на захворюваність”, – наголосила лікарка.

Читайте також  "Вірус еволюціонував для страждання, кожні три дні біда подвоюється": лікар про штам "Омікрон" і недугу

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело