Вчені назвали дешевий препарат, який може знизити ризик COVID-госпіталізації на 30%

Вчені назвали дешевий препарат, який може знизити ризик COVID-госпіталізації на 30%

Дослідники виявили, що дешевий антидепресант, відомий як флувоксамін, може знизити потребу в госпіталізації через COVID-19 серед дорослих, які не були вакциновані. Такі ліки мають протизапальні властивості, які здатні “заспокоїти” імунну систему.

Про це передає Metro.

Науковці протестували флувоксамін (Fluvoxamine), майже у 1500 бразильців, недавно інфікованих коронавірусом, які піддавалися ризику важкого захворювання через інші проблеми зі здоров’ям, таких як діабет. Близько половини з них приймали антидепресант вдома протягом 10 днів.

Через чотири тижні спостережень виявилося, що в групі, яка приймала препарат, на третину менше потребували госпіталізації або тривалого перебування у відділенні невідкладної допомоги через коронавірусну хворобу.

Результати дослідження були опубліковані в середу в журналі Lancet Global Health.

Дослідники припустили, що таке лікування можна використовувати в країнах, що розвиваються, з обмеженим доступом до вакцин, тому що воно дешеве і може забезпечити додатковий захист. Вони поділилися результатами з Національним інститутом охорони здоров’я США, який публікує рекомендації щодо лікування, і сподіваються на рекомендацію Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Що відомо про препарат
Флувоксамін – синтетичний лікарський засіб, що належить до групи селективних інгібіторів зворотного захоплення серотоніну. Препарат застосовується перорально. Випускається в таблетках і желатинових капсулах. У клінічній практиці застосовується з 1983 року.

Препарат застосовують при депресіях різного походження та обсесивно-компульсивних розладах. Ліки збільшує кількість серотоніну в мозку, що може допомогти поліпшити настрій людини.

Зауважимо, що серед можливих побічних ефектів можуть бути сонливість, нудота, біль в животі, порушення еякуляції, алергічні реакції. А ось при передозуванні можливі тахікардія, брадикардія, гіпотензія; порушення функції печінки; судоми та коматозний стан.

Читайте також  "Врятує лише вакцина": як світ намагається перебороти коронавірус і чому на це підуть місяці

Флувоксамін протипоказаний при підвищеній чутливості до препарату, одночасному лікуванні інгібіторами моноамінооксидази, рамелтеоном, тизанідином, лінезолідом, моклобемідом, у віці до 8 років. Препарат не рекомендований для застосування при вагітності та годуванні груддю.

Раніше повідомлялося, що лікар назвала симптом COVID-19, при якому потрібно обов’язково звертатися до медиків, і закликала не займатися самолікуванням.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело