Чи повинні чоловіки завжди носити із собою військовий квиток: роз’яснення юриста

Чи повинні чоловіки завжди носити із собою військовий квиток: роз’яснення юриста

У зв’язку з війною, яку розпочала росія, в Україні оголошено воєнний стан та загальну мобілізацію. Військовозобов’язані чоловіки віком від 18 до 60 років отримують повістки. Юрист LCF Law Group, молодший лейтенант запасу, Володимир Романчук, зазначив, що деякі вимоги, накладені територіальними центрами комплектування, не є правомірними.

Представники цих центрів посилаються на закон “Про правовий режим воєнного стану”, який дозволяє командуванню перевіряти документи, речі, транспорт тощо.

Про це повідомляє сайт ZN,UA.

Проте Романчук підкреслив, що військовослужбовці не мають повноважень вимагати документи від громадян. Перевіркою можуть займатись лише уповноважені представники національних і військових служб безпеки, поліції, прикордонних та митних служб.

Навіть при наявності відповідного наказу, вимога перевірки документів може бути висунута лише за певними обставинами. Експерт наводить сім підстав, за яких може бути вимагано пред’явлення документів:

  • Особа має зовнішні ознаки, схожі на ознаки особи, яка перебуває в розшуку або безвісно зникла.
  • Існують достатні підстави вважати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення.
  • Особа знаходиться на території або об’єкті зі спеціальним режимом.
  • Особа має при собі зброю, боєприпаси, наркотичні засоби або інші обмежені або заборонені речі.
  • Особа перебуває на місці скоєння правопорушення або іншої надзвичайної події.
  • Зовнішні ознаки особи, транспортного засобу або дії особи дають підстави вважати, що вона має відношення до правопорушення.
  • Відбувається порушення відповідних заборон на території, де діє правовий режим воєнного стану, наприклад, комендантська година.

За відсутності зазначених обставин вимога працівників територіальних центрів комплектування та служби безпеки пред’явити паспорт є необґрунтованою.

Юрист вказав, що вимагати військовий квиток у таких умовах є протиправно. Закон дозволяє вимагати лише документи, що підтверджують особу або спеціальний статус, а військовий квиток не відповідає цим критеріям. Проте працівники ТЦК, за супроводу поліції, можуть вимагати паспорт.

Робити рейдові дії, такі як затримка водія без причини, заборонено законом. Поліція може проникнути до приміщення лише у випадках невідкладних ситуацій, які загрожують життю або майну, чи припинення злочину. Виходячи з цього, проникнення в готель було незаконним.

Читайте також  Який типаж жінок сьогодні найпривабливіший

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело