Пенсії підвищать 12 разів, але багатшими українці не стануть: чому реальні пенсії не зростуть

Міністерство соціальної політики (Мінсоцполітики) запланувало 12 етапів підвищення пенсій для різних категорій у 2022 році. Однак зростання цін і тарифів не лише з’їсть ці підвищення, а й, найімовірніше, зробить пенсіонерів біднішими.

Високі ціни з'їдять пенсійні надбавки

В інтерв’ю виданню The Page глава міністерства Марина Лазебна повідомила, що першим пенсію підвищать ліквідаторам аварії на ЧАЕС – зроблять це вже у січні. Далі у відомстві візьмуться за:

українців віком 65 років (у зв’язку із зростанням мінімальної зарплати);

жінок, які народилися 1962 року (у зв’язку з досягненням ними нового пенсійного віку) – їм розмір виплат підвищать на 9% проти торішніх.

“Далі буде індексація пенсій з 1 березня, а в жовтні є плани вийти на нову мінімальну пенсійну гарантію. Пенсіонер старший за 70 років, який має стаж 35 років (чоловік) або 30 (жінка), не отримуватиме менш ніж 3 тис. грн”, – заявила Лазебна.

Чи стануть пенсіонери багатшими
Т.зв. “Держбюджет бідності”, ухвалений Верховною Радою в першому читанні, передбачає дуже незначне підвищення пенсій у 2022 році. Так, у липні мінімальна пенсія має зрости лише на 93 гривні.

А під кінець року – 1 грудня – пенсіонерам додадуть ще 66 грн. Так, за цілий рік у два підходи Кабмін планує підвищити пенсію лише на 159 грн – до 2093 грн.

Щоправда, 1 березня має пройти індексація. Проте передбачити, чи вона вплине хоч якось на нинішні розклади, важко. Причина в тому, що розмір цієї індексації залежатиме від зростання зарплат та інфляції.

Крім того, надбавки будуть з’їдені підвищенням тарифів на комуналку. До прикладу, тариф на електроенергію можуть переглянути у квітні 2022-го, коли закінчиться дія постанови, яка регулює ціну. І якщо взяти до уваги, що за розрахунками українці вже мають платити не 1,44 грн/кВт*годину, а 4,5-4,85 грн за кожну кВт*годину, то можна говорити лише про зростання тарифу.

Читайте також  Долар готує новорічний сюрприз: Нацбанк встановив курс валют на перші дні Нового року

Крім того, через енергетичну політику уряду деяким українцям доведеться платити за кожен кубометр блакитного палива 38,35 грн. Ба більше, у самому Кабміні вже відкрито кажуть, що у разі запуску російського “Північного потоку-2” та припинення транзиту до Європи через нашу країну платіжки на розподіл газу для українців можуть збільшитися.

І чи не найголовніше: у той самий “Держбюджет бідності” зростання цін закладено на рівні 8%. Тоді як пенсії, як уже згадувалося, зростуть лише на 159 грн.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело