Власники газових котлів будуть платити за опалення на 50% менше: українцям перерахували тарифи на зиму

Зростання тарифів на опалення в деяких містах України складе 70% в новому опалювальному сезоні. На відміну від централізованого опалення, в два рази вигідніше буде опалювати житло газовим котлом, а підігрівати холодну воду за допомогою газового водонагрівача може бути на 60% дешевше, ніж платити за гарячу воду комунальним підприємствам.

За попередніми підрахунками, за опалення та гарячу воду двом людям, які проживають в квартирі площею 60 квадратів, взимку доведеться заплатити 2105 грн, якщо опалювати приміщення газовим котлом. Якщо використовувати централізоване постачання, то комуналка (опалення + гаряча вода) буде коштувати вже 4112 грн.

За опалення одного квадратного метра в середньому українці витрачають 4 кубометри газу (при наявності котла), або 0,0431 Гкал (при централізованому опаленні). З огляду на тарифи “Київтеплоенерго” на опалення і вартість кубометра газу від Нафтогазу, опалення оселі площею 60 квадратних метрів газом взимку обійдеться 1 910 грн в місяць; централізоване опалення такої ж площі буде коштувати 3 800 в місяць.

Що стосується гарячої води, то в середньому одна людина витрачає в місяць 1,6 кубометра. У разі, якщо підігрівати воду самостійно, ще приблизно 7,2 кубометра на людину “йде” на підігрів холодної води.

При підігріві газом сім’я з двох чоловік в зимовий період заплатить 195,8 грн на місяць; за гарячу воду, яка йде по трубах – 313,2 грн на місяць.

Якщо відмовитися від централізованого опалення просто так не можна, для цього потрібна згода всіх членів будинку, то відмовитися від гарячого водопостачання можна, написавши попередньо заяву.

Читайте також  "Даже в сьолах нє разгаварівают": у метро Києва трапився скандал через українську мову

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело