Як отримати “надлюдський” імунітет проти коронавірусу: вчені виявили спосіб

Перенесена коронавірусна інфекція COVID-19 в тандемі з щепленням вакцинами Pfizer або Moderna можуть дати пацієнту “надлюдський” імунітет. Він буде стійким до інших різновидів коронавірусу.

Як отримати 'надлюдський' імунітет проти коронавірусу: вчені виявили спосіб
До такого висновку прийшли вчені з Великобританії, пише The Telegraph. Так, як з’ясували дослідники, сукупність перенесеного вірусу й препаратів нібито дає “гнучкі” антитіла, які зможуть захистити від різних штамів SARS-CoV-2.

Таку імунну відповідь учені називають “надлюдською” або “гнучкою”, оскільки, на їхню думку, вона зможе протистояти навіть потенційним різновидам інфекції, які, можливо, будуть з’являтися в майбутньому.

Зокрема, як зазначив вірусолог Пол Бьеніас, який працює в Рокфеллеровському університеті, такі антитіла у людей з таким імунітетом можуть нейтралізувати всі шість штамів, в тому числі дельту й бету.

“Виходячи з цих висновків, можна сказати, що імунна система з часом отримає перевагу перед вірусом. Якщо нам пощастить, з часом SARS-CoV-2 потрапить в категорію вірусів, через які з’являється лише легка застуда”, – підсумував учений.

Зі свого боку вірусологиня з Рокфеллерівського університету Теодора Хаційоанну, яка обстежила пацієнтів зазначила, що у них “приголомшлива реакція на вакцину”.

“Думаю, вони краще за всіх можуть боротися з вірусом”, – сказала вона.

Учені розповіли, що також зуміли перемогти вірус, створений спеціально для того, щоб стримувати 20 мутацій, які не дають антитілам SARS-CoV-2 прикріплятися до них.

Читайте також  Померли в один день: на Львівщині коронавірус забрав життя подружньої пари

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело