На скільки вистачає щеплення від коронавірусу: вчені дали відповідь

Частина держав найближчим часом планують вводити громадянам бустерну дозу вакцини проти коронавірусу для посилення захисту, далі, швидше за все, очікується проведення щорічної ревакцинації.

Вакцинація від COVID-19
Так, на сьогоднішній день вчені не можуть дати однозначної відповіді на питання про те, як часто необхідно буде робити щеплення від COVID-19. Про це пише “Слово і діло”.

Так, згідно з результатами дослідження, які раніше озвучив генеральний директор Pfizer Альберт Бурла, початкова ефективність вакцини, виробленої цієї фармкомпанією, – 96,2%. Приблизно через 4-6 місяців після отримання другої дози щеплення вона знижується приблизно до 84%.

Тобто, через 18 місяців після вакцинації ефективність вакцини становитиме менше 50%, і тоді буде потрібно повторна вакцинація.

Зі свого боку Національний інститут алергії та інфекційних захворювань, який брав участь у створенні антиковідної вакцини Moderna, заявив, що максимальна її ефективність в 94% зберігається принаймні три місяці.

Між 21-41 і 70 днем після другого щеплення вакциною АstraZeneca кількість антитіл до COVID-19 скорочується приблизно в п’ять разів, ідеться в дослідженні Інституту інформатики охорони здоров’я при Університетському коледжі Лондона. Тобто, ефективність АstraZeneca зберігається на максимальному рівні 2-3 місяці.

Що стосується вакцини CoronaVac (Китай), рівень антитіл знижується нижче ключового порогу приблизно через півроку після другого щеплення. Але посилити захисний ефект може третя доза вакцини, вважають дослідники.

У Beth Israel Deaconess Medical Center (США) заявляють, що вакцина Johnson & Johnson гарантує стійку імунну відповідь протягом восьми місяців та є ефективною проти штаму “Дельта”.

Читайте також  Науковці передбачили потужність другої хвилі епідемії коронавірусу

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело