Штучне запліднення в Україні безплатно? ТАК! Подробиці в статті. Прикарпатський центр репродукції людини (Івано-Франківськ)

Я народила за допомогою ЕКЗ безкоштовно. Історія Катерини Шостак з Донецька

Дончанка Катерині Шостак в 28 років поставили діагноз «безпліддя». Оскільки вона мріяла стати матір’ю, почала шукати можливість завагітніти за допомогою репродуктивних технологій. Приватні клініки були їй з чоловіком не по кишені. Однак жінці розповіли про державну програму, за якою можна пройти процедуру ЕКО безкоштовно. У своєму монолозі Катерина розповіла про шлях до материнства. А Свої дізналися докладніше, як скористатися держпрограмою.

Дві позаматкові вагітності і діагноз “безпліддя”
У Донецьку ми жили недалеко від аеропорту в Київському районі. У 2014 році застали обстріли, було дуже страшно. Загинули наші сусіди. Ми усвідомили, що потрібно їхати, щоб зберегти собі життя.

Я кинула роботу, і ми переїхали в Дніпро. Там прожили рік. За цей час нас кілька разів обманювали зі знімними квартирами, доводилося жити в огидному житло разом з тарганами. Тому, коли чоловікові запропонували по роботі перевестися до Києва, з радістю погодилися. Тим більше в столиці вже влаштувалися моя сестра і брат чоловіка.

У Донецьку намагалися завагітніти, але нічого не виходило. З чоловіком ми разом майже десять років

Уже в Києві, в 2016 році, у мене була позаматкова вагітність, після чого видалили фаллопієву трубу. Потім, в 2017-м, на терміні п’ять тижнів вагітність завмерла. У 2018 року ще одна позаматкова вагітність закінчилася вилученням другої труби. У 28 років мені поставили діагноз «безпліддя», і я залишилася без можливості самостійно зачати дітей.

Безкоштовне ЕКО за держпрограмою
Залишався єдиний шанс – спробувати допоміжні репродуктивні технології. І я почала серфить по інтернету, щоб знайти інформацію з цього приводу. Платні клініки, куди ми зверталася, просили за процедуру ЕКО ( екстракорпоральне запліднення – Свої ) майже 100 тисяч гривень. У моїй родині таких коштів не було. Ми жили на орендованій квартирі. Ледве вистачало грошей, щоб її оплатити. Але батьки, знаючи нашу проблему, пообіцяли спільними зусиллями назбирати гроші. Тільки потрібно було почекати.

Читайте також  До 50% людей, які не зустрічалися з COVID-19, мають до нього імунітет

Катерина Шостак мріяла про дитину – і пройшла через ЕКО за держпрограмою
Фото: Фейсбук Катерини Шостак

Я не втрачала часу і постійно шукала будь-яку інформацію по темі ЕКО. В одній з лікарень Києва порекомендували звернутися в київський четвертий пологовий будинок – там знаходиться державний Центр репродуктивних технологій. Я подзвонила, мене направили до лікаря-репродуктолога Олені Кротик. Вона запропонувала вступити до держпрограми, яка дозволяла за бюджетні кошти вдатися до однієї спробі ЕКЗ. В Україні це може зробити кожна жінка.

Я швидко зібрала необхідні документи, доктор внесла мої дані на розгляд до Міністерства охорони здоров’я.

Через час прийшла позитивна відповідь, мою кандидатуру затвердили. Медичною мовою це називається вступити в протокол. Звичайно ж, радості не було меж

Спільно з Оленою Ігорівною ми почали готуватися до перенесення ембріонів.

Як це було
Поясню дуже просто суть процедури ЕКО. У жінки під наркозом беруть яйцеклітини. Медичною мовою це називається пункцией яйцеклітин. Чоловік здає сперму. Ці матеріали поєднують в пробірці, потім отримують ембріони. Їх вирощують до п’яти днів, а потім переносять жінки. Два тижні потрібно чекати, щоб зрозуміти, прижилися ембріони чи ні.

Через два тижні жінка здає для аналізу кров. Вагітність наступила, якщо зростає показник гормону ХГЧ (хоріонічний гонадотропін людини, починає вироблятися після запліднення яйцеклітини і є одним з найважливіших показників наявності вагітності – Свої ) .

Доктор попереджала, що перша спроба не завжди вдала, я категорично відмовлялася в це вірити

Після трьох невдалих вагітностей не хотіла більше невдач. Тому була впевнена: перша спроба стане успішною. Так і вийшло. Зараз моїй донечці Яринці півтора рочки.

Буде ще одне ЕКО
Доктор Олена Кротик зіграла ключову роль в моєму житті. Вона стала мені другом, психологом, помічником. До сих пір ми дружимо, телефонує, зустрічаємося. І через пару років я знову збираюся повторити спробу ЕКЗ, так як в центрі зберігаються наші з чоловіком заморожені ембріони.

Читайте також  Половина ліків на українському ринку є абсолютним непотребом, – Комаровський (відео)

У мене при пункції взяли 28 яйцеклітин для подальшої процедури ЕКО. Придатних залишилося вісім. З них два ембріона перенесли при першій спробі – тоді прижився один, моя донечка. Ще два ембріона виявилися поганої якості. Таким чином, залишилося чотири. Їх заморозили для кріопереноса.

Катерина з дочкою Яринкою, народженої за допомогою технології ЕКЗ
Фото: Фейсбук Катерини Шостак

Звичайно, я знаю про забобони по відношенню до штучного запліднення, але все це дурниця. Для мене це реальна можливість стати батьками для пар, які не можуть зачати самостійно.

Як зробити ЕКО за рахунок держави
Щоб дізнатися, як і хто може взяти участь у державній програмі зі штучного запліднення, ми розпитали лікаря-репродуктолога Олену Кротик .

Хто може зробити ЕКО за держпрограмою
В Україні вдатися до штучного запліднення можуть жінки у віці від 19 до 40 років, яким поставлений діагноз «абсолютне безпліддя». Наша держава надає можливість отримати першу спробу запліднення методом допоміжних репродуктивних технологій за показаннями за бюджетні кошти. Всі інші спроби – за кошти пацієнтів.

Держава забезпечує пацієнток безкоштовними препаратами, саме це найдорожча частина лікування. Інші витрати не покриваються.

У кожному разі все індивідуально. Комусь достатньо виділених препаратів, кому-то потрібно докуповувати, якщо лікар бачить необхідність в додаткових призначеннях для більшої результативності

Що потрібно робити, щоб почати лікування за програмою
Для того, щоб вступити до держпрограми, необхідно звернутися в Центр планування сім’ї за місцем прописки. Туди подаються документи, пару ставлять на чергу. Далі комісія Центру планування сім’ї розглядає всі історії і направляє їх до МОЗ. Лікування здійснюється за рішенням комісії МОЗ за бюджетні кошти.

До Центру планування сім’ї можуть звертатися і пари без офіційного оформлення шлюбу. Якщо у жінки немає чоловіка, то їй потрібно використовувати донорську сперму. Цим держпрограми, як і сурогатним материнством, не займаються, – тільки приватні клініки.

Читайте також  "Це тільки погіршить стан дитини, "Омікрон" жахливо вразить організм": лікар розповів про поширену помилку батьків

При ЕКО жіночі яйцеклітини з’єднують з чоловічими сперматозоїдами в пробірці, а потім ембріони переносять жінці
Фото: med-advisor.site

Де роблять ЕКО за держпрограмою
Державну програму в Україні обслуговують п’ять установ:

Український державний інститут репродуктології НМАПО ім. Шупика (Київ)
Київський міський центр репродуктивної та перинатальної медицини (Київ)
Український медичний центр акушерства, гінекології та репродуктології (Харків)
Центр репродуктивної та відновної медицини Одеського національного медичного університету (Одеса)
Прикарпатський центр репродукції людини (Івано-Франківськ)
Що відбувається з невикористаними ембріонами
Якщо після проведення програми у пацієнтки залишаються ембріони, з її згоди вони кріоконсервіруются і зберігаються в медичному центрі за місцем проведення програми. Згодом вона може ними скористатися для інших спроб ЕКЗ. Але вже за особисті кошти.

 

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело