В Україні навесні подорожчають продукти: на що виростуть ціни

В Україні навесні 2021 року очікується подорожчання зернової групи, овочів і фруктів. Інфляція в цей період складе 7-8%.

Про це в коментарі OBOZREVATEL розповів радник зі стратегічного розвитку УКАБ (Українського клубу аграрного бізнесу) Володимир Лапа. Пік цін на молоко припадає на грудень-січень, а по яйцю вже відбулось серйозне зростання і потенціал підвищення цін далі обмежений.

“Загалом, ми вважаємо реалістичними прогнози Нацбанку щодо підвищення інфляції до 7-8% навесні із зменшенням темпів інфляції влітку. В першу чергу може подорожчати зернова група, не виключене короткострокове сезонне зростання цін на овочі і фрукти, яке традиційно відбувається навесні”, – сказав радник із стратегічного розвитку УКАБ.

За його словами, частка газу в структурі собівартості по переважній більшості видів харчової продукції не перевищує 3-5%, тому прямий вплив буде незначним, однак суттєвим вплив буде в ресурсному секторі.

“Наприклад, частка газу в структурі собівартості азотних добрив становить близько 60%. Аналогічно, разом із газом (а скоріше як передумова зростання вартості газу) зросли ціни на нафту. Якщо на початку літа це було $35-40 за барель, то зараз – $53-55. Якщо скласти добрива і нафтопродукти, то це близько 40% собівартості продукції рослинництва. Відповідно, для врожаю 2021 року вона буде вищою. По м’ясу не слід виключати підвищення цін на 5-10 % внаслідок здорожчання кормів”, – пояснив Володимир Лапа.

Він також підкреслив, що загалом, на світовому ринку на перспективах посткризового відновлення суттєво подорожчали практично всі біржові товари, але виглядає так, що активна фаза цього зростання вже в минулому.

Читайте також  Подбайте про запаси наперед: які продукти підготувати на випадок теракту на ЗАЕС

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело