У Зімбабве вчитель-самоук організував курси підготовки до іспитів у WhatsApp. Результати його студентів вражають

27-річний зімбабвієць Максвелл Чимедза створив свої курси, на яких готує місцевих школярів до складання іспитів, необхідних для вступу до коледжів і ВНЗ.

Чимедза не має профільної освіти і навіть користування комп’ютером для нього здається чимось складним. Однак саме він створив імпровізовану онлайн-школу, чиї учні склали іспит на рівні з тими, хто займався з приватними репетиторами і на дорогих курсах підготовки.

Історію незвичайного вчителя-самоука розповіло видання Rest of World.

Максвелл Чимедза, який дістав прізвисько доктор Макс, живе в селищі Мбаре, одному з найстаріших і найбідніших районів зімбабвійської столиці Хараре. Він не зміг вступити до університету, попри те, що в 2012 році склав 14 іспитів на максимальний бал — його батьки не мали грошей, щоб оплатити університет. Тому Чимедза вчитель не за освітою, а, радше, за покликанням і покликом душі.

У 2019 він запустив свої перші уроки через WhatsApp. Цей месенджер є ледь не ключем всього зімбабвійського інтернету, адже на нього припадає близько половини місцевого трафіку. Всередині програми сформувалася ціла екосистема — наприклад, місцевий стартап 263Chat у підсумку став повноцінним медіа всередині месенджера, а в червні 2021 року місцева студія випустила перший WhatsApp-серіал з елементами інтерактиву.

Водночас доступ в інтернет у Зімбабве можуть дозволити собі далеко не всі. Так, один гігабайт коштує близько десяти доларів. Однак пакети, в які входять окремі застосунки, коштують значно дешевше. Наприклад, безлімітний тижневий доступ у WhatsApp на тиждень можна купити за долар.

Саме тому Чимедза вибрав месенджер для навчання дітей. Він створив там кілька «класів» з різними розкладами, а також постійно скидає своїм учням навчальні матеріали, проводить уроки та тести. Доктор Макс спеціалізується саме на передекзаменаційній підготовці. «За три місяці я відполірую учня і він отримає відмінні бали», — розповідає він.

Читайте також  Українка перемогла на чемпіонаті світу зі швидких шахів

Його робота, на відміну від звичайних репетиторів, коштує відносно недорого — близько 10 доларів на місяць.

Хай як би дивно це звучало, але коронавірус пішов Чимедза на користь. Школи закрилися, а уроки перенеслися в онлайн, завдяки йому він якийсь час навчав до 200 студентів. У вересні, коли школи все-таки відкрили для підготовки до іспитів, у нього залишилося 64 учні. Іспити склали всі, до того ж 41 з них — на найвищі бали.

Зараз Чимедза сподівається, що уряд вирішить включити навчання через WhatsApp у шкільну програму. Він упевнений — ця новація підвищить успішність студентів. Однак не всі думають, що це гарна ідея.

«У нас в сільській місцевості існують зони в 150 квадратних кілометрів, в яких зв’язку немає взагалі. Навіть щоб зателефонувати, потрібно видиратися на пагорб», — каже Джозіфат Гвежира, науковий співробітник Спілки прогресивних педагогів Зімбабве. Навіть йому, щоб поспілкуватися з журналістами, довелося добиратися до школи, де є доступ в інтернет. Він також розповів, що навчає 80 осіб, і половина з них не мають мобільного телефону.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело