Ця дуже важлива щитовидка. Чому дефіцит йоду призводить до безсоння, випадання волосся і зайвої ваги — пояснює лікарка

Ця дуже важлива щитовидка. Чому дефіцит йоду призводить до безсоння, випадання волосся і зайвої ваги — пояснює лікарка

Як недостатня робота щитовидної залози позначається на організмі та чому цей невеликий орган відповідає практично за все, пояснює лікар-онколог Альбіна Мухомедьярова.

7:10, 7:25, 8:00 — якщо для вас проблема прокинутися рано вранці після першого сигналу будильника, не поспішайте звинувачувати в усьому важку роботу, стрес або дощ за вікном. Коли проблеми із пробудженням супроводжують вас кожен день без видимої причини, варто звернути увагу на роботу щитовидної залози.

Цей орган розміром всього 15−30 гр відповідає не тільки за нашу активність, гарний настрій, але і за безсоння, депресію і набір зайвої ваги.

Йод — життєво необхідний мікроелемент для нашого організму, при зниженні його споживання, погіршується робота щитовидної залози і може виникнути стан, який називається гіпотиреоз. Це захворювання характеризується, наприклад, невмотивованої втомою протягом дня. Ви тільки що прокинулися, але запал вийти на пробіжку, прочитати 100 сторінок і закінчити ремонт пропадають вже до сніданку. Весь день ви відчуваєте себе сонливою й тільки і мрієте, як заснете сьогодні вночі, але, парадоксальним чином, торкнувшись головою подушки проводите ще чимало хвилин намагаючись заснути.

Гормони щитовидної залози також відповідають за метаболізм, вагу, настрій, контролюють мінеральний, білковий, вугле… якщо коротко — майже за все.

При дефіциті йоду можуть проявлятися такі симптоми недостатньої роботи щитовидної залози:

  1. Депресія і зниження пам’яті.
  2. Збільшення ваги — часто не пов’язане з підвищеним апетитом, складності в зниженні ваги, набряклість обличчя (особливо зони під очима).
  3. Суха шкіра — особливо шкіра гомілок (нагрубання п’ят, ліктьових згинів).
  4. Болісні (на відміну від звичайних) або нерегулярні менструації.
  5. Випадання, потонкішання волосся.
  6. Чутливість до холоду (часто холодні руки і ноги).
  7. Запор.
  8. Захриплість.
  9. Підвищений рівня холестерину крові.

Особливу увагу роботі щитовидної залози варто приділити вагітним жінкам. Порушення, пов’язані з дефіцитом йоду, можуть початися ще до народження дитини, ставлять під загрозу здоров’я дітей і можуть привести до серйозних необоротних форм розумової відсталості.

Йододефіцит і пов’язані з ним захворювання (гіпотиреоз, гіпертиреоз, рак щитовидної залози тоща) можна запобігти. У групі ризику знаходяться люди, які проживають в йододефіцитних регіонах, діти й вагітні жінки. Щорічний скринінг дозволяє виявити ознаки захворювання на ранньому етапі.

Розібратися в тонкощах скринінгу і призначити лікування допоможе грамотний лікар. Багато з цих симптомів неспецифічні і для повноцінної діагностики необхідно також здати розширені аналізи крові. Однак орієнтуватися на референсні норми не варто, існують субклінічні форми, які проявляються лише симптомами.

Якщо у вашому раціоні відсутня йодована сіль або продукти, що містять профілактичні дози йоду, і присутні перераховані симптоми, то можливо вам варто звернутися до ендокринолога, лікаря функціональної (інтегративної) медицини або терапевта.

Читайте також  Йод і харчову соду завжди майте під рукою!

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело