В Україні створять ще один Пенсійний фонд: що зміниться для пенсіонерів

Накопичувальні пенсії в Україні можуть ввести вже з 1 січня 2023 року. Для цього в країні буде створено окремий Пенсійний фонд, який буде контролювати всіх учасників накопичувального пенсійного забезпечення та безпосередньо укладати пенсійні контракти з громадянами.

Відповідний законопроект № 2683-3 був зареєстрований у Верховній Раді 7 травня. Його авторами стали народні депутати від партії “Слуга народу” Галина Третьякова і Вадим Струневич.

У пояснювальній записці до законопроекту сказано, що створення ще одного Пенсійного фонду потребує додаткових грошей з держбюджету.

Фінансування пенсійних накопичень буде здійснюватися з двох джерел – роботодавці платитимуть 2% від розміру заробітної плати працівників, а працюючі особи – 2% від заробітної плати (доходу).

Накопиченнями громадян-учасників системи займуться ринкові недержавні пенсійні фонди (НПФ) і банки, які пройдуть авторизацію шляхом включення до Реєстру авторизованих суб’єктів системи накопичувального пенсійного забезпечення.

В Єдиному соціальному реєстрі буде вестися облік всіх учасників. Кожен пенсіонер зможе самостійно обрати НПФ або банк, де зберігатимуться його накопичення, а також в будь-який момент зможе переводити їх з одного НПФ або банку в інший. Якщо учасник системи не визначиться з вибором НПФ або банку, йому автоматично відкриють індивідуальний пенсійний рахунок в уповноваженому Пенсійному фонді, створеному Кабміном.

Солідарна система накопичень також продовжить діяти перший час, адже знадобиться якийсь період, щоб українці перейшли в новий Пенсійний фонд, вибрали банк і почали робити відрахування з зарплат.

Читайте також  Зарплати освітян будуть підвищені на 8%, - Маркарова

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело