Сильна держава і жорсткий контроль: як в Італії проведуть податкову реформу

Прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі готує податкову реформу, один з основних пунктів – посилити боротьбу з ухилянням від сплати та зберегти прогресивну шкалу (багаті платять більше).

Політик ще не сказав, якою буде його податкова реформа, але він пояснив, як її проведуть. Головне політичне завдання – заспокоїти італійців за двома пунктами: реформа збереже прогресивність, тобто захистить найслабших, і “поступово” буде менше податків, повідомляє La Repubblica.

“Податкова реформа, – сказав він, – знаменує собою рішучий крок у кожній країні. Вона вказує пріоритети, вона дає визначеність, вона пропонує можливості, вона є наріжним каменем бюджетної політики”.

У 2008 році уряд призначив комісію експертів для внесення пропозиції в парламент після заслуховування всіх дійових осіб на місцях, політичних, соціальних і економічних. Те ж саме було в Італії з комісією по реформі Чезаре Косчані і Бруно Візентіні. Це призвело до введення прибуткового податку з фізичних осіб та механізму податкового агента. Майже через півстоліття можна спробувати повністю переписати податкові правила, знаючи, як сказав Драгі, “податкова система – це складний механізм, частини якого пов’язані одна з одною”. Це система сполучених посудин: якщо доторкнутися до однієї частини, ефекти (не завжди позитивні) визначаються в інший. І тому “міняти податки по одному – не найкраща ідея”.

Реформа буде проводитися за такими трьома критеріями:

глибокий перегляд, спрощення, раціоналізація, зниження податкового тягаря, особливо для середнього класу;

дотримання конституційного положення про прогресивність збору;

посилення боротьби з ухиленням від сплати податків.

У списку реформ, за словами Маріо Драгі, є одна, яку “не можна відкладати”: державна адміністрація. Чия “крихкість – це реальність, з якою необхідно швидко боротися”. Він пропонує посилити державні органи влади, які дозволять реалізувати реформи.

Читайте також  Канадець зафільмував НЛО між блискавками

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело