Якщо Уряд не виділить кошти з “ковідного” фонду, на освіту чекає колапс — народна депутатка

Наталія Піпа зазначила, що на організацію освітнього процесу в умовах карантину виділено 0 гривень.(Портал Всеосвіта).

Виділити гроші Фонду боротьби з COVID-19 на забезпечення навчального процесу і якісну освіту під час карантину — такі вимоги поставила перед Урядом Наталія Піпа, депутатка фракції “Голосу” і секретарка комітету ВР з питань, освіти, науки та інновацій.

22 квітня 2020 року Уряд затвердив порядок направлення коштів “«Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками” на відповідні напрямки. Фінансування фонду, відповідно до закону “Про Державний бюджет України на 2020 рік”, складає 64,7 млрд грн.

Кошти фонду будуть спрямовуватись, зокрема, на:

надання грошової допомоги громадянам, зокрема особам похилого віку, у зв’язку із негативними наслідками поширення на території України COVID-19;

надання одноразової грошової допомоги членам сімей медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я, які загинули від COVID-19;

заходи, спрямовані на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій COVID-19.

Ще частина цих коштів були спрямовані в інші напрямки: на ремонт і будівництво доріг та інших інфраструктур, повернення грошей учасникам за пробне ЗНО, місцеві вибори у жовтні тощо.

За словами нардепки Наталії Піпи, те, що з цього фонду фінансується будівництво доріг, а не освіта під час карантину, — неприпустимо:

До навчання під час карантину не готовий ніхто — ні директори шкіл, ні місцеві бюджети, яким уряд виставив вимоги, але не дав грошей. Відповідальні за зрив підготовки до навчання — міністри освіти й охорони здоров’я та прем’єр-міністр.

На організацію освітнього процесу в умовах карантину виділено 0 гривень. Тоді як гроші Фонду боротьби з COVID-19 мають працювати в інтересах учнів та вчителів, тому “Голос” ініціює перегляд витрат:

Читайте також  В Японії надзвичайна ситуація на АЕС через землетрус

В Україні є 4 мільйони школярів і пів мільйона вчителів. Знаєте, скільки виділено коштів на їх захист? Нуль. «”Голос” готує звернення до уряду, до Міністерства освіти й науки, а також проєкт постанови та буде вимагати від уряду її ухвалення, — щоб з “ковідного фонду” виділили кошти для освіти. Ми розуміємо, що медики є в більшій зоні ризику, це безсумнівно. Але і вчителі на роботі виконують свій обов’язок в умовах підвищеного ризику. Відповідно, і для них має бути передбачений захист, — зазначила нардепка.

Кошти, виділені з Фонду боротьби з COVID-19, повинні спрямувати на закупівлю антисептиків та масок для вчителів, на допомогу педагогів, оплати додаткового навантаження на вчителів і забезпечення онлайн-освіти.

Готую звернення до Уряду, щоб позакривали ці “дірки” в освіті та підніматиму це питання в Парламенті. Інакше будемо мати колапс освітнього процесу! — зауважила Наталія Піпа.

Нині секретарка комітету ВР з питань, освіти, науки та інновацій разом з колегами погоджує з МОН рішення виділити школам принаймні 1 комп’ютер на 200 учнів.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело