В Україні запровадять вітчизняні протоколи з лікування всіх хвороб, – МОЗ

Міністерство охорони здоров’я розробляє вітчизняні протоколи – стандарти лікування різних хвороб. Таких, як нещодавно впровадили для лікування коронавірусної інфекції COVID-19. Загалом уже розроблені 120 протоколів, а потрібно – ще дві з половиною тисячі.

Про це в інтерв’ю 

ТСН.ua розповів міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

“Я дуже поважаю свою країну і надто люблю свою країну, щоб користуватися якимись національними протоколами, національними стандартами, а не українськими. У нас будуть українські стандарти надання медичної допомоги, і в нас будуть українські клінічні рекомендації, протоколи, назва вже не важлива. Це саме те, за чим ми будемо лікуватися, і які будуть використовувати українські лікарі. Яким чином складаються ці протоколи? Беруться протоколи різних країн, кращих країн у тій чи іншій галузі, у кожній галузі, напрямку медицини є країни, які більш просунуті. І потім вони адаптуються вже для українських реалій. Що таке протокол? Це стандарт лікування, те, яким чином лікувати хворобу залежно від її стану, перебігу. Це те, що потрібне лікарю для того, щоб він міг нормально, кваліфіковано лікувати. Ці протоколи – на кшталт нашого стандарту лікування коронавірусної хвороби COVID-19, про який уже всі знають, він є у нас на сайті”, – пояснив Степанов.

Такі протоколи будуть для кожної хвороби.

“Так, це повинно бути для кожної хвороби. На сьогодні в нас є 120 таких оновлених, актуалізованих протоколів українських. Немає – двох із половиною тисяч. Щоб ми з вами уявляли, що в нас відбувається. Бо вони були просто скасовані. Деякі стандарти були, наприклад, фінські протоколи. Мені не зрозуміло, чому фінські. Але хтось узяв фінські, переклав і сказав: “Ми тепер будемо за ними лікуватися”. Чому ми повинні за ними лікуватися, як вони адаптовані під українські реалії? Справа в тому, що цими протоколами займалися не лікарі. Цим займалися люди, які чомусь вирішили, що вони багато читали Google і тепер вони можуть це робити”, – наголосив очільник МОЗ.

Читайте також  ОЦЕ НОВИНА! Те що Кабмін збирається зробити з цінами на цигарки доводить до істерики

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело