Військовозобов’язаних поділять на 4 категорії за здоров’ям: у Міноборони пояснили зміни

Військовозобов’язаних поділять на 4 категорії за здоров’ям: у Міноборони пояснили зміни

Статус “обмежено” придатного для військовозобов’язаних скасовують уже з 4 травня – далі військовозобов’язаних ділитимуть на “придатних” і “непридатних”.

Закон, який скасовує в Україні для військовозобов’язаних статус “обмежено придатний”, набуде чинності 4 травня. Як повідомила директорка департаменту охорони здоров’я Міноборони Оксана Сухорукова в інтерв’ю порталу “ZN”, такий статус справді зникне остаточно, але водночас будуть сформовані чіткі правила, кого визнавати “придатним” чи “непридатним”.

За її словами, з 18 травня, коли набуде чинності новий закон про мобілізацію, почнуть повторно викликати на медкомісію в ТЦК тих, кого раніше визнали обмежено придатними до служби. У військовозобов’язаних буде 9 місяців, щоб пройти повторну військово-лікарську комісію (ВЛК) і отримати новий висновок – придатний він чи непридатний до військової служби.

Загалом, за словами Сухорукової, тепер буде чотири категорії військовозобов’язаних:

  • придатні (повністю);
  • придатні до служби у вищому військовому навчальному закладі (виші), у ТЦК і СП (військкоматах), частинах забезпечення, установах, організаціях, але непридатні до служби в ДШВ, морській піхоті, ССО, підрозділах спецпризначення, плаваючому складі;
  • придатні за окремими спеціальностями (наприклад, кандидати на вступ до ВНЗ);
  • придатні для виконання специфічних завдань.

Як розповіла Сухорукова, відповідні зміни були запущені нещодавно Міноборони спільно з Командуванням медичних сил. Зміни стосуватимуться наказу МОУ № 402 “Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ”.

За словами чиновниці, оновлені критерії містять кілька тисяч діагнозів. У кожній групі захворювань можуть бути як повністю придатні, так і непридатні – залежно від ступеня серйозності порушення функцій організму.

Читайте також  В Україні перевірять усіх клієнтів банків: чиї перекази можуть заблокувати та які документи вимагатимуть

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело