Штраф за неоновлення даних можуть скасувати: хто з військовозобов’язаних уникне покарання

Штраф за неоновлення даних можуть скасувати: хто з військовозобов’язаних уникне покарання

В Україні осіб, які не оновили військово-облікові дані до 16 липня 2024 року, як цього вимагає закон, можуть притягнути до адміністративної відповідальності. Проте в деяких випадках ТЦК не має права накладати штраф, навіть якщо військовозобов’язаний не явився для оновлення даних. Крім того, за певних обставин уже виписані штрафи підлягають скасуванню.

В яких випадках ТЦК не можуть притягувати громадян, які вчасно не оновили дані, до відповідальності, пояснив юрист Роман Бондаренко.

Кому не загрожує штраф за неоновлені дані
За словами юриста, військовозобов’язані особи, які не оновили в ТЦК свої дані, зокрема, адресу, номер телефону та електрону пошту, отримають штрафу від 17 до 25 тис. грн. Втім, у Кодексі є примітка, завдяки якій громадяни можуть уникнути покарання. Це стосується громадян, чиї актуальні дані вже є в інших державних реєстрах.

Роман Бондаренко назвав реєстри, з яких дані про військовозобов’язаних автоматично підтягуються до реєстру “Оберіг”:

реєстр актів цивільного стану;
податковий реєстр;
Пенсійний фонд;
Державна міграційна служба;
прикордонна служба;
судова влада.

Дані про осіб зберігаються в цих реєстрах і автоматично мають з’явитися в базі “Оберіг”, з якої формується військовий обліковий запис особи.

Якщо людина, дані якої містяться в реєстрах, не оновила контактні дані в ТЦК і отримала штраф, його можна оскаржити через суд. Причому саме співробітники ТЦК мають довести, що державні реєстри не містять відповідних даних про адресу чи контактні дані особи, яку оштрафували. Фізична особа не зобов’язана доводити неправомірність покарання.

У разі, якщо ТЦК не доведе такий факт, то суд може прийняти рішення про скасування штрафу.

Читайте також  В Україні збільшать штрафи для чоловіків, які ще не були у військоматі...

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело