Усіх українців приголомшили: скільки коштують газ, електрика та вода насправді – несподівані цифри

Усіх українців приголомшили: скільки коштують газ, електрика та вода насправді – несподівані цифри

Стало відомо, якими мають бути реальні тарифи на комунальні послуги в Україні
З початку повномасштабного російського військового вторгнення деякі комунальні послуги подорожчали для населення, інші не змінювалися. Але експерти поділилися, якими мають бути реальні тарифи на комуналку, пише 24 канал.

Зазначається, деякі комунальні тарифи вже не підвищувалися кілька років. Крім того, Кабмін запровадив мораторій на час воєнного стану на підвищення низки тарифів.

При цьому експерти зазначають, що вартість деяких комунальних послуг, таких як електроенергія, вода та газ набагато вища за ті, що діють зараз.

Експерт із житлово-комунальних програм Тетяна Бойко в інтерв’ю журналістам видання зазначила, що в Україні тарифи на комунальні послуги є досить низькими і їх не підіймали вже давно.

Наприклад, вона підрахувала, що справжня ціна за кубометр газу має бути в межах 10-12 грн. Але більша частина населення, яку обслуговує “Нафтогаз”, платить 7,96 грн за кубометр. Цю ціну вказано з урахуванням ПДВ.

Також вартість холодної води та електроенергії в країні має хоча б на 50% бути вищою. До речі, з червня українці й так стали платити за світло більше — по 2,64 грн. за кВт-годину. Але Бойко підрахувала, що реальний тариф має у країні бути понад 5 грн за кВт-годину.

Якщо говорити про теплову енергію, тобто про гарячу воду, то вона повинна бути на 70-80% вищою залежно від методики виробництва.

Але Бойко зазначила, що ці тарифи є приблизними й тільки це її припущення, якими вони мають бути.

До речі, США рекомендує Україні провести лібералізацію ринків газу та електроенергії. На сьогодні у нас ручне регулювання цін.

Читайте також  Підвищення заробітної плати освітян не скасовується: МОН про призупинення постанови КМУ № 822

Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович заявила про готовність України це виконати. У такому разі коли підвищаться тарифи, українцям обіцяють давати субсидії.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело