Українцям перерахують тарифи на комуналку і заплатять компенсацію: як отримати свої гроші

Українцям перерахують вартість комунальних послуг, якщо їх надають не в тих об’ємах або невідповідної якості. Якщо до 2021 року отримати компенсацію було практично неможливо, то зараз громадянам вже почали поступово повертати гроші. Як домогтися перерахунку і повернення коштів, розповіли в Міністерстві регіонального розвитку.

Вимагати компенсацію за неякісні послуги спочатку можна напряму у постачальника безпосередньо, якщо це не дасть результату, потрібно звертатися до суду. Наприклад, якщо вам на все літо відключили гарячу воду, а платити за неї доводиться, або ви платите взимку за опалення по 2-3 тис., грн, а в квартирі холодні батареї, або сміття не вивозять біля будинку… За всі ці послуги ви можете отримати назад свої гроші.

Щоб розраховувати на компенсацію для початку необхідно звернутися до постачальника (облгаз, ЖЕК, РЕМ), провести обстеження якості послуги та провести перерахунок. У разі отримання незадовільної відповіді, необхідно звернутися в Держпродпотребслужбу. Збирається спеціальна комісія разом з постачальником послуг, споживачем, незалежним представником, і фіксується відсутність послуги або її погана якість. Тільки після цього починається перерахунок коштів, якщо скарга була підтверджена.

За минулий рік в Держпродпотребслужбу по Києву звернулося лише близько 600 осіб зі скаргами на комунальні послуги. Не всі просто доходять до останньої інстанції і опускають руки ще на старті. Важливим є те, щоб люди дійсно говорили про свої проблеми. Адже якщо українцям почнуть масово повертати гроші, то постачальникам стане просто невигідно надавати їм неякісні послуги. Згідно з законом передбачена можливість і умови здійснення перерахунку вартості послуг з холодного і гарячого водопостачання, водовідведення, централізованого опалення, тощо.

Читайте також  “При поточному курсі євро і згідно з даними Нацбанку”: Стало відомо, якими будуть тарифи на електроенергію

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело