У Києві вирішили ввести НС: що це означає і чи варто панікувати

Влада Києва вже ухвалила рішення про введення надзвичайної ситуації в місті через поширення коронавірусу. Треба тільки здійснити юридичні процедури щодо відповідних документів.

Про це заявив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник в інтерв’ю РБК-Україна. Він зазначив, що всі заходи, характерні для НС, у столиці вже впроваджуються. Чим відрізняється надзвичайна ситуація від надзвичайного стану

“Ми вже позавчора (Ймовірно, йдеться про 18 березня. – Ред.) ухвалили рішення про введення надзвичайної ситуації у Києві. Документи зараз проходять юридичні процедури”, – наголосив Поворозник.

Водночас мер столиці Віталій Кличко заявив, що у найближчі дні в місті можуть ввести надзвичайний стан, якщо поширення коронавірусу триватиме. Також у Києві можуть обмежити рух всього транспорту.

За словами Поворозника, насправді рішення про НС було введене державною надзвичайною комісією на території всієї країни ще 10 березня.

“А ми позавчора підтвердили посилення обмежувальних заходів і ввели надзвичайну ситуацію на території міста Києва”, – заявив він.

Чим відрізняється надзвичайна ситуація від надзвичайного стану
Фактично режим надзвичайної ситуації – це лише підвищена готовність цивільної безпеки, координація роботи всіх відомств, посилені заходи безпеки. Важливо не плутати НС (надзвичайна ситуація) з іншим НС (надзвичайний стан).
Надзвичайна ситуація – це лише “жовтий колір” перед оголошенням надзвичайного стану.

НС встановлюється на окремій території чи в межах організації, за якої порушуються нормальні умови життя населення. Стан найчастіше вводиться на території всієї країни. Однак режим НС також може бути встановлений на державному рівні.

Також НС оголошує Кабінет міністрів або місцеві органи влади. Запровадження надзвичайного стану вже залежить від указу президента, який затверджує Верховна Рада.

Зазначимо, що введення в країні надзвичайного стану тимчасово обмежує права людей, надзвичайної ситуації – ні. Режим НС здебільшого спрямований на мобілізацію всіх органів державної влади.

Читайте також  У Києві в маршрутці сталася різанина (фото)

Відповідно до закону, тривалість надзвичайного стану – 30 або 60 днів з можливістю продовження. Чітких термінів дії режиму надзвичайної ситуації немає.

Права громадян під час надзвичайної ситуації
отримувати інформацію про НС, зокрема в доступній для осіб із вадами зору та слуху формі;

медична допомога, соціально-психологічна підтримка й медико-психологічна реабілітація в разі фізичних і психологічних травм;

забезпечення засобами колективного та індивідуального захисту та їх використання;

звернення до органів держвлади й місцевого самоврядування з питань захисту від надзвичайних ситуацій;

участь у роботах із запобігання й ліквідації наслідків НС у складі добровільних формувань;

отримувати заробітну плату за роботу з ліквідації наслідків НС у разі залучення до таких робіт згідно з трудовими договорами;

соціальний захист і відшкодування, відповідно до законодавства, шкоди, завданої життю, здоров’ю та майну внаслідок НС або проведення робіт із попередження й ліквідації наслідків.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело