“Будуть тільки знижуватися!”: Експерти дали невтішний прогноз про пенсії в Україні. Ситуація критична

Пенсії 82% громадян в Україні не перевищують прожитковий мінімум, а значить нинішні пенсіонери отримують менше 4000 гривень на місяць. Ситуація в майбутньому буде тільки погіршуватися.

Такий невтішний прогноз дала заступник міністра соціальної політики Наталія Ненюченко.

На її думку, пенсії можуть ставати ще нижчими, і це ключова проблема міністерства на даний момент.

Зазначається, що рівень пенсійного забезпечення буде знижуватися у зв’язку з тим, що існує ряд проблем, а саме: обмежений фінансовий ресурс солідарної пенсійної системи, тіньова зайнятість більшості громадян і відповідно тіньові виплати заробітної плати.

Варто враховувати й те, що лише 5% працюючих громадян беруть участь в системі недержавного пенсійного забезпечення (при цьому більшість платять внески не регулярно і в недостатньому розмірі). Все це не створює умов для подальшого підвищення пенсій, а навпаки, веде до занепаду.

На сьогоднішній день розмір пенсії розраховується з урахуванням прожиткового мінімуму, який станом на січень 2020 становить 3780 грн на людину. З 1 січня поточного року мінімальний стаж для виходу на пенсію становить 27 років. При наявності у громадян від 17 до 27 років стажу – працювати доведеться до 63 років. Від 15 до 17 років – до 65.

 

Читайте також  Тарифи на газ в Україні підвищать із квітня: хто заплатить найбільше

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело