“Син кандидата у президенти – організатор”: Новий поворот у справі вбивства сина Соболєва

17 грудня слідство визначило підозрюваного в організації замаху на депутата Київської обласної ради В’ячеслава Соболєва. Тоді, 1 грудня, у центрі столиці стріляли в автомобіль Range Rover, в якому перебував депутат із жінкою та двома дітьми. Трирічний син чоловіка загинув.

 

За даними джерел hromadske у прокуратурі, слідство підозрює в організації злочину росіянина Юсупа Абуєва. Що про нього відомо — в нашому матеріалі.

25-річний Абуєв Юсуп Умарович — уродженець Красногорська Московської області РФ. В Україні проживав не менше 5 років. Назад до Росії виїхав у листопаді, за майже два тижні до замаху на Соболєва. Наразі він у розшуку.

Батьківський слід

Батьком Юсупа, як нам підтвердили в правоохоронних органах, є 58-річний Умар Абуєв.

У 2004 році Умар Абуєв балотувався в президенти Чеченської республіки, входив до складу Чеченського регіонального відділення «Демократичної партії Росії». У 2005 році входив до комісії при президентові РФ по відновленню добування та переробки нафтогазової продукції.

За даними російських слідчих, тоді він нібито викрав облігації внутрішнього валютного займу на мільйон доларів. У 2006 році його оголосили у розшук, згодом арештували в Мінводах та етапували у Грозний. Але йому вдалося втекти.

У червні 2011 року Умара Абуєва на вимогу Росії затримали в українському аеропорту «Бориспіль» та утримували в СІЗО. Росія просила видати його, але він наполягав на статусі біженця. У 2012 році Окружний адміністративний суд зобов’язав Міграційну службу надати Абуєву цей статус.

Українські ЗМІ писали, що у 2012 році Умара Абуєва побили в слідчому ізоляторі. Тоді цю історію під контроль взяла омбудсменка Валерія Лутковська.

Відповідно до реєстру юридичних осіб, чоловік на ім’я Абуєв Умар Хасанович з 2018 року володіє часткою мисливського бізнесу в Київській області.

Читайте також  У Греції на знаменитому пляжі обвалилася скеля, постраждали туристи

Суди в Україні

Сам підозрюваний в організації замаху на депутата Київоблради Юсуп Абуєв кілька разів був фігурантом судових справ в Україні — переважно через дорожньо-транспортні пригоди.

Відповідно до реєстру судових рішень, восени 2014 року Юсуп порушив правила дорожнього руху та відмовився від проходження перевірки на алкоголь. В суді він визнав провину. Його позбавили права керування автівкою на 1 рік.

Через два роки Юсуп знову порушив правила дорожнього руху: його автомобіль зіткнувся з іншим. Тоді на чоловіка наклали штраф — двадцять неоподаткованих мінімумів.

В листопаді 2019 року Абуєва оголосили в розшук в іншій справі. Йому інкримінують статті 189 (вимагання), 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) та 255 (створення злочинної організації) Кримінального кодексу України.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело