Ейдман про провальний парад та ядерні погрози Путіна: росіянам дають нову дозу “побєдобєсія”

У Москві на Красній площі відбувся парад, присвячений Дню перемоги. За припущеннями західних та українських ЗМІ, а також чиновників та експертів, глава РФ Володимир Путін збирався офіційно оголосити Україні війну. Однак у своєму виступі диктатор цього не зробив.

Чому російське керівництво змінило плани та які сигнали кремлівський лідер посилає, погрожуючи ядерною зброєю, OBOZREVATEL розповів політолог та соціолог Ігор Ейдман.

Парад
Російська влада вперше за всю історію сучасної РФ скасувала повітряну частину параду. Не склалося і з прольотом над Москвою так званого “літака судного дня”, призначеного для евакуації керівництва країни в разі ядерної війни.

“Ми бачимо, що скасували військово-повітряні паради не тільки в Москві, а й в інших містах. Я думаю, рішення ухвалили тому, що авіації завдано великої шкоди на війні в Україні. А ганяти літаки, що залишилися, туди-сюди, складно. Мабуть, і льотчики зайняті, і техніки мало. А показати один лайнер “судного дня” було б дивно”, – каже політолог.

Мобілізація

Ейдман наголошує, що Кремль не наважився на загальну мобілізацію та оголошення війни, оскільки таке рішення стало б сильним ударом по стабільності режиму. На думку соціолога, населення РФ воювати не хоче, навіть прихильники так званої “спецоперації” не готові віддати своє життя за амбіції кремлівського диктатора.

“Більшість людей не розуміє, що Росія перебуває в стані війни, а після оголошення мобілізації ця більшість виявилася б у зовсім іншому світі. Це підірвало б стабільність режиму – і політичну, й економічну. А ще викликало б хвилю еміграції – чоловіки призовного віку масово втекли б із країни. Це дестабілізувало б режим, а Путін цього не хоче”, – вважає експерт.

Читайте також  Відьма-некромант назвала найгарячішу точку на фронті: "Буде загострення"

Міфи про нацистів
Путін у своїй промові окрему увагу приділив темі “нацистів” в Україні та західних державах. “Усе говорило про те, що зіткнення з неонацистами, бандерівцями, на яких США роблять ставку, буде неминучим. Ми бачили, як розгортається військова інфраструктура. Росія дала попереджувальну відсіч агресії”, – сказав російський політик.

Ейдман зазначає, що глава Кремля не відступає від своєї традиційної риторики: він використовує символічний капітал перемоги дідів у Другій світовій, щоб виправдати сьогоднішню війну проти України.

“Він намагався використати цей моральний капітал для того, щоб “шельмувати” Україну та Америку. Це все в рамках цивільної релігії “побєдобєсія”. Щоб пояснити населенню сенс і значення цієї війни”.

Можливість ядерної війни
Політолог поставив під сумнів адекватність кремлівського лідера і припустив, що від Путіна можна очікувати всього. Проте, вважає Ейдман, розгін істерії щодо ядерної зброї все ж таки розрахований на іноземну аудиторію. “Мета така: налякати Захід ядерною війною, щоб він не “вписувався” за Україну”.

“Але, звичайно ж, і підтримати кашу в голові російських диванних військ. Тому що путінська аудиторія дещо розчарована через те, що перемоги все ніяк немає. А вони ж сидять на наркотику перемоги і їм потрібна нова доза. Щоб їх трохи збудити, Кремль проганяє історію про атомний удар – а глядачі уявляють ядерний гриб над Вашингтоном і мастурбують. Усі задоволені”, – резюмував він.

Нагадаємо, раніше військовий експерт Олег Жданов заявив, що Путін вирішив не демонструвати “літак судного дня” через тиск Заходу, а зовсім не через погодні умови.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело