0це тeпeр бyдe…Депутати прийняли закон, який налякав усіх медиків України

Стало відомо, що депутати прийняли закон, який налякав усіх медиків України. Таким чином Верховна Рада України зробила перший крок до скасування закупівель ліків через міжнародні організації.

Які зміни у законі так налякали медиків?.

У першому читанні депутати підтримали законопроект № 1076 “Про внесення змін до Закону України “Про державні закупівлі та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення державних закупівель”. За нього віддали свої голоси 351 нардеп. На розгляд Парламенту його внесла група депутатів від партії “Слуга народу”.

Проти прийняття цього законопроекту вже виступили представники медичної сфери. Зокрема, організації “Пацієнти України” і “100% життя”. Адже, як зазначають у ЗМІ, документ скасовує закупівлі ліків через міжнародні організації. Тому це може бути великою проблемою для вітчизняної медицини.

“Якщо законопроект проголосують в цій редакції, він загрожує здоров’ю і життю сотень важко хворих українців, серед яких — діти. Адже, він позбавляє доступу до рятівних ліків, а також вакцин”, — вважає в.о. директора благодійного фонду “Пацієнти України”, Інна Іваненко.

Вона наголосила, що в документ внесли зміни, які не на користь українцям. Раніше в ньому були перераховані виключення, які дозволяли закупівлі через міжнародні організації та для оборонної сфери. А тепер — залишили тільки оборонну сферу.

Проте, внести зміни знову можна буде ще перед другим читанням. Тому є люди, які обнадіюють українських медиків.

Зокрема, народний депутат, Ольга Стефанишина, опублікувала пост про те, що вони з головою медичного комітету, Михайлом Радуцьким, про це домовилися. І обіцяють внести правки між першим і другим читаннями. Тому Інна Іваненко надіється, що все ще можна виправити.

“Ми будемо контролювати депутатів і домагатися, щоб механізми закупівель через міжнародні організації продовжували працювати”, — заявила керівник фонду.

Читайте також  Притула відмовився бути ведучим «Євробачення-2017»

Отож, у першому читанні депутати прийняли закон, який налякав усіх медиків України. Проте, ще є час, щоб заспокоїти медичних працівників та простих українців, і внести необхідні правки. На це надіються громадські медичні організації. Інакше, на їхню думку, українців позбавлять багатьох ліків, які є життєво важливими.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -