Українці в захваті від заяви Супрун! Я готова! Щойно міністр охорони здоров’я звернулась до Зеленського

Незважаючи на критику, команда Володимира Зеленського, який після інавгурації стане новим президентом, готова підтримати медичну реформу виконуючої обов’язки глави міністерства охорони здоров’я Уляни Супрун.

«Після виборів від команди Зеленського ми почули, що є підтримка реформ, вони б хотіли подивитися, як вони відбуваються, можливо, дати якісь поради. Ми готові представити зміни, але наполягаємо на тому, що вони вже розпочаті і незворотні. Що другий етап реформи починається влітку, а третій, останній, по зміні фінансування – від 2020 року», – сказала Уляна Супрун.

У відповідь на питання про те, чи погодиться вона очолити МОЗ після парламентських виборів, якщо від президента надійде така пропозиція, чиновниця пообіцяла визначитися в залежності від складу нового Кабміну: адже якщо «в« уряді будуть люди, які будуть блокувати зміни, які ми впроваджуємо, то як можна працювати з людьми, які мають протилежні ідеї?»

«Мою кандидатуру подали від нинішньої коаліції. Але ми часто говоримо, що багато справ, що стосуються охорони здоров’я, вони – трохи поза політикою, тому що люди хворіють незалежно від політичної ситуації, а ми всім повинні допомогти і надати якісні медичні послуги. Ми будемо стежити за тим, що відбувається протягом наступних шести місяців, і готові співпрацювати з будь-якої конструктивної політичної силою, щоб пояснювати хід реформ і забезпечити галузі необхідно фінансування», – резюмувала в.о. голови МОЗ.

Супрун стверджує, що відомство “стежитиме за тим, що відбувається протягом наступних шести місяців, і готове співпрацювати з будь-якою конструктивною політичною силою”.

В свою чергу, перш за все в своїй програмі Володимир Зеленський відзначає, що професія лікаря має стати престижною і високооплачуваною. Лікарні повинні отримати сучасне обладнання та оновити свою інфраструктуру, а «адміністративна надбудова системи охорони здоров’я і освіти» – скоротитися.

Читайте також  Отримають не всі: у МОЗ зробили несподівану заяву щодо вакцини від COVID-19

Перехід до страхової медицини в програмі вказаний найважливішим кроком в охороні здоров’я. Пацієнт повинен сам визначати програму страхування, вибирати заклад, лікаря, спосіб лікування. Базовий рівень страхування для малозабезпечених верств населення обіцяють оплачувати з державного бюджету.

«Зе! Команда» хоче зробити акцент на профілактичній медицині: «Попередити хворобу легше, ніж її лікувати. Програма популяризації здорового способу життя. Введення обов’язкового безкоштовного щорічного медичного огляду».

Що стосується ліків: якщо препарати пройшли реєстрацію в країнах Європи і США, то в Україні додаткових дозволів отримувати не будуть.

 

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -