Загальна мобілізація: у ТЦК чесно зізналися, де роздаватимуть повістки та кого не чіпатимуть

Загальна мобілізація: у ТЦК чесно зізналися, де роздаватимуть повістки та кого не чіпатимуть

Подробиці
Стало відомо, чому військкоми “полюють” на чоловіків на вулицях


В Україні триває загальна мобілізація і кожен повнолітній чоловік може отримати повістку. Дуже часто їх роздають просто на вулиці, і чому так відбувається, розповів речник обласного ТЦК та СП Полтавської області Роман Істомін в ефірі Українського радіо “Полтава”.

За його словами, у більшості випадків повістки на вулиці вручають для уточнення даних у військкоматах та проходження медкомісії.

Істомін зазначив: “Які вручають найчастіше – це з метою перевірки військово-облікових даних. Є так звані “бойові”, чи правильно їх називати “мобілізаційне розпорядження”. Це те, що стосується мобілізації, і цим не лише ТЦК займається, оскільки це загальнодержавний захід”.

При цьому закон не вказує, де саме військкоми можуть вручати повістки. Насамперед їх доставляють за місцем проживання, але не всі військовозобов’язані повідомляють про зміну своїх даних, у тому числі й місце фактичного проживання.

Роман Істомін підкреслив, що можуть бути й об’єктивні підстави, наприклад, ВПО, які не мали змоги знятися у військовий облік. Але багато громадян, які переїхали до іншого міста, там живуть, працюють і за місцем проживання цю людину не можна знайти. Тому як метод оповіщення військовозобов’язаних почалися вручення повісток у людних місцях – це в рамках закону.

Спікер ТЦК нагадав, що на повістці зазначено дату та час прибуття до ТЦК для уточнення військово-облікових даних. З собою треба взяти військові та особисті документи. Якщо є підстави для відстрочення – треба взяти й ці документи. Якщо права на відстрочку немає, особу направляють на проходження військово-лікарської комісії, щоб визначити міру придатності.

Читайте також  "Якщо буде оголошена загальна мобілізація, то російський патріотизм швидко зникне" - політолог

Істомін додав: “Обмежено придатні військовозобов’язані не можуть проходити службу у певних військових частинах – це десантно-штурмові війська, ССО. Але це не означає, що він не придатний для проходження термінової служби у ЗСУ в цілому. Ходить міф, що почали закликати обмежено придатних, оскільки закінчилися придатні. Ні! Вони й раніше підлягали призову, і це не є чимось незвичайним в умовах повномасштабного вторгнення”.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело