2 лютого – день БАБАКА. Коли нарешті прийде весна передбачив бабак Тимко

Щорічно 2 лютого в багатьох країнах світу відзначається День бабака. Це цікаве і веселе свято присвячене передбаченню погоди.

За народними спостереженнями, в цей період бабак прокидається від зимової сплячки і вибирається зі своєї нори. Веселий ритуал пробудження бабака збирає безліч людей, які спостерігають за його поведінкою і роблять прогнози про погоду на найближчий період.

Якщо бабак бачить свою тінь, то лякається і знову ховається в нірку. Вважається, що в цьому випадку зима триватиме ще довго – цілих шість тижнів.

Якщо ж день бабака похмурий, сонця немає, звірятко сміливо вилазить зі своєї схованки. Це означає, що можна чекати швидкого приходу весни,

З давніх-давен українці стежили за поведінкою тварин у період настання весни. За народними спостереженнями, бабак прокидався від зимової сплячки на день Явдохи, 14 березня. Вийшовши з нори і тричі просвистівши, він знову перевертався на інший бік і спав до Благовіщення.

У нашій країні теж є свої улюбленці – провісники погоди. Це харківський Тимко і львівська Маруся. Українці люблять передбачення, а тому в День бабака не обмежуються лише прогнозом погоди. Наприклад, в минулі роки розбуджену тварину, що вилізла спросоння з нори, запитували про безвіз, коливаннях курсу долара, будівництво підприємств і на інші актуальні теми.

Харківський бабак Тимко IIІ, який живе на біологічній станції Харківського національного університету ім. В. Каразіна, передбачив пізню весну. Про повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

Коли в суботу, 2 лютого, Тимка розбудили, він не побачив своєї тіні. Співробітниця університету Надія Токарська розповіла, що така поведінка бабака говорить про те, що весна настане пізня.

“Ще в березні нас чекають заморозки. Тепла і сонячна погода нас чекає в квітні”, – пояснила Надія.

Читайте також  З обкладинки глянцю: Настя Каменських знялася в спокусливій фотосесії для журналу

На біостанції Харківського університету День бабака відзначають вже 15 років. Попередник нинішнього бабака Тимка II передбачав погоду сім разів, після чого пішов на заслужений відпочинок.

Два роки тому він точно передбачив прихід весни, і навіть те, що Євросоюз надасть Україні безвізовий режим в тому ж році.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -