10 помилок, про які шкодують Всі Батьки! Пошкодуєте і Ви! Читати усім матусям і татусям!

Будь-які батьки хочуть для своїх дітей найкращого. Багато працюють вдень і вночі, щоб потім тішити їх новими іграшками та свіжими смаколиками, дисциплінують, щоб привчити до дисципліни і прищепити цілеспрямованість, надають свободу вибору або приймають всі рішення самі. У кожній родині свої способи вихованнядіток, але є те, що об’єднує всіх матусь і татусів: озираючись назад, вони хочуть виправити деякі помилки, зроблені в молодості.

Ми впевнені, що перші роки життя малюка – це чарівний час, яким потрібно насолоджуватися. А щоб в майбутньому не переживати через втрачені можливості, подивіться, про що найбільше жалкують батьки вже дорослих дітей, і краще не беріть з них приклад. Джерело

1. Не вміли насолоджуватися спілкуванням з малюком

Маленька дитина за короткий термін проходить шлях від безвольного колобочка до відносно самостійної людини, дуже потребує постійного контакту з дорослими. Але правда в тому, що і батькам необхідне це спілкування. Так, вільного часу стає набагато менше, і все нормально, якщо мама займається своїми справами, поки малюк захопився грою. Але якщо перетворити це в звичку, то одного разу, відірвавши погляд від монітора, можна раптом помітити, що дитина виросла і живе своїм життям.

Втраченого часу не повернути, отож постарайтеся бути не тільки поруч з малям, але і разом з ним, і отримуйте задоволення від вашого спілкування.

2. Мало обіймали дітей

Вчені вже давно довели користь обіймів для здоров’я (як морального, так і фізичного). Очевидних плюсів багато, але, погодьтеся, головне – це те, що вам просто приємно обіймати свого улюбленого малюка. Буває, що батьки відмовляються від цього задоволення з різних причин, але всі вони в основному вигадані і застарілі (хто не чув фразу «не тримай занадто багато на руках, а то звикне» – у того, швидше за все, просто немає дітей).

Читайте також  Ґуд бай, "ВКонтакте": В Україні заблокують російські соцмережі

Мине небагато часу, дитина виросте і почне вириватися, адже їй вже ніколи витрачати час на обіймочки. Ловіть момент.

3. Забували фотографувати і знімати відео

Звичайно, нічого страшного не станеться, якщо ви не збережете світлини напам’ять. Це ніяк не відіб’ється на психіці дитини, на її моральних якостях і фізичному здоров’ї. Але напевно через якийсь час вам захочеться згадати одні з найцінніших моментів вашого життя і розділити ці емоції зі своїми вже дорослими дітьми. Багато батьків дійсно жалкують, що полінувалися вчасно дістати камеру.

Ви ніколи не згадаєте про відеозапис салюту 10-річної давності, але обов’язково (і не раз) подивитеся перший ранок в садочку вашої крихітки. А фотоальбоми, незважаючи на розвиток техніки – досі найкращий і найнадійніший спосіб зберегти цінні кадри.

4. І не записували перші слова

Так, це просто приємні спогади. Ви цілком зможете прожити і без них. Але з ними краще.

5. Мало грали в розвивальні ігри

Ми не стверджуємо, що завдяки ранньому творчому розвитку людина стане великим художником або артистом. Але взагалі шанс є. По-перше, пропонуючи різні заняття, ви зможете визначити, до чого у дитини є схильність та інтерес, і далі розвивати сильні сторони. По-друге, будь-яка активність, чи то читання вголос, ігри з пластиліном або конструктором, розвиває інтелект, фантазію і збільшує словниковий запас. По-третє, ви зміцнюєте свій зв’язок з малюком, і один цей пункт – вже вагома причина, щоб організувати спільне дозвілля.

Батьки «зі стажем» нерідко жалкують, що вчасно не помітили і не розвинули таланти крихітки. Адже деякі здібності, наприклад, музичність і відчуття ритму, проявляються вже в ранньому віці. Пропонуйте малюкові різнопланові гри й обов’язково багато читайте.

Читайте також  Унікальна дзеркальна дата 22.02.2022: що потрібно робити, що категорично заборонено та ритуал для загадування бажань

6. Були надто суворі

Одна справа – насварити за поганий вчинок, а інша – чіплятися за кожну дрібницю. Досі існує міф, що чим вищі вимоги до дитини, тим більш успішною людиною вона виросте. Насправді ж отримуємо зворотний ефект: розхитану психіку, поведінкові проблеми і навіть затримки в розвитку. І звичайно, посередні стосунки з батьками.

Шкідливі й покарання за погані оцінки – це призведе лише до зниження загальної успішності. Сваріть і заохочуйте за те, що дійсно важливо. Двійка в щоденнику і розбита чашка (на відміну від загубленого дитинства) ще нікого не зробили нещасними.

7. Не зважали на думку дитини

Згадайте, скільки разів вам самим в житті доводилося чути фрази «Тобі ще рано вирішувати такі питання», «Дорослі краще знають» і як це було неприємно. Але образа – це в цьому випадку менше зло. Діти, чиєю думкою відверто нехтували, виростають невпевненими в собі та безініціативними. Все логічно: як людина може знати, чого хоче від життя, якщо рішення за неї завжди приймав хтось інший?

Не відмовляйте дитині в задоволенні вибирати і висловлювати свою думку. Правильніше буде обговорити її бажання і пояснити, ніж ігнорувати або припиняти будь-які волевиявлення.

8. Мало тішили дитину

Теплі спогади з дитинства – те найдорожче, чого у нас ніхто не зможе відняти. До того ж маленькі свята можуть в майбутньому стати великими досягненнями: якщо дитина росте в здоровій атмосфері та отримує нові враження, отже, вона активно розвивається. Щасливі діти виростають більш пристосованими до життя і легше заводять нові знайомства.

Та й самі батьки все життя з ностальгією згадують про час, проведений разом. Так що насолоджуйтесь ним, придумуйте, як урізноманітнити ваше дозвілля. Нехай щасливих моментів у житті дитини буде якомога більше.

Читайте також  Хочу застерегти інших: не залишайте дiтей заради грошей, бо потім прийдеться заплатити значно вищу ціну!

9. Занадто часто прислухалися до чужих порад

Є люди, які в будь-якій ситуації поспішають дати пораду, навіть якщо це недоречно. І молоді мами особливо часто стають їх жертвами. Зіткнувшись з такими «знавцями», ви почуєте, як правильно одягати, виховувати, годувати і взагалі жити. Але правда в тому, що ви – мама і тато – краще за всіх знаєте, що для вашої дитини добре, а що погано. Звичайно, прислухатися до порад варто, але це не означає, що їх необхідно сліпо наслідувати.

І вже точно не варто дозволяти чужим людям лаяти вашого малюка за крики в громадських місцях і лякати дядьком (лікарем, поліцейським, чортиком – потрібне підкреслити), який прийде і забере незговірливого карапуза. Приймайте сторону дитини – і вона буде рости з упевненістю, що не залишиться без вашої підтримки в скрутну хвилину.

10. Не були поруч у важливі моменти їх життя

Те, що для нас здається звичною дрібницею, для дитини може бути подією всесвітнього масштабу. А будь-якій людині (тим більше малюкові) необхідно, щоб у важливі моменти життя поруч був хтось близький. Навіть якщо зараз здається, що у вас була вагома причина пропустити перший ранок, в майбутньому пріоритети можуть змінитися. Залишиться неприємний осад від усвідомлення того, скільки вагомих подій було пропущено.

Виберіть час, щоб всією сім’єю прикрасити ялинку, піти до дитячого театру або відвідати бабусю. Все це по-своєму важливо. А коли діти виростають, таких моментів дійсно буде не вистачати.

Як думаєте, за чим ви найбільше будете сумувати?

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -