У американки через вживання антибіотиків на язиці з’явилося “волосся”(фото)

Рідкісне захворювання розвинулося у жительки США через прийом антибіотика. Про це повідомило видання “Високий Замок”.

55-річна жінка потрапила в лікарню після ДTП. Вона серйозно пошкодила ноги, аби зупинити поширення інфекції, лікарі зробили їй кілька ін’єкцій антибіотика «Міноциклін». Через тиждень після цього язик у американки почорнів і покрився наростами, схожими на волоски. Жінка поскаржилася на нудоту і неприємний присмак в роті.

Її лікуючий лікар Ясір Хамад вперше побачив таке дивне захворювання за 20 років роботи. Він запевнив приголомшену американку, що, незважаючи на моторошний вигляд, захворювання піддається лікуванню. Хамад перевів пацієнтку на інший антибіотик, і через місяць її язик знову став рожевим.

Захворювання lingua villosa nigra, або чорний язик, вважається вкрай рідкісним. «Волосся» насправді є запаленими ниткоподібними сосочками, з яких складається поверхня язика. У здорової людини їх розмір становить приблизно один міліметр, у хворої ж сосочок може вирости до 18 міліметрів. У них застряє їжа, вони починають гноїтися і язик стає коричнево-чорним.

Вчені до цього часу не знають, що провокує появу чорного язика. Статистично він частіше з’являється у курців і людей, які погано стежать за гігієною рота або використовують занадто агресивні засоби для полоскання ротової порожнини. Для лікування захворювання використовують різні методи: просять пацієнта пити більше рідини, відмовитися від куріння, чистити язик спеціальною щіткою або мазати його ретиноїдами, чи саліциловою кислотою. Іноді доводиться вдаватися до хірургічного втручання.

Читайте також  Через мамине волосся дитина ледь не залишилася без пальців

Шукайте деталі в групі Facebook