83-літня травниця з Волині робить чудодійні ліки, які замовляють у госпіталі і на війну солдатам

Настоянки для суглобів, шлунка та підшлункової, від болю в ногах, жіночих хвороб, безсоння, мазі від псоріазу, ран, пролежнів, геморою… З різного помічного зілля робить ліки 83-літня Галина Петльовська із села Хром’яків


Ківерцівського району. І хоч здоров’я вже не те, як замолоду, все одно як тільки зійде сніг і поки вдарять перші морози, бабуся поспішає до лісу, щоб заготувати трави. Адже до неї в надії на зцілення звертаються хворі не тільки з навколишніх сіл, а й з Рівного, Луцька, Києва та інших міст країни.

У лісі мало не втопилася

Про Галину Петльовську нам розповіли читачі «Вісника+К». З вдячністю просили написати про цю привітну жінку, яка врятувала здоров’я не одній людині. «Ви питайте у Хром’якові Петльовську – всі її знають. Вона дуже хороша», – порадили. І справді, нас гостинно зустрічає Галина Данилівна. З її обличчя не сходить щира усмішка.

– Та що про мене писати, – знітилася і розгубилася, почувши, що приїхали з редакції.

Але слово за словом – і розповіла про улюблену справу, якою займається, відколи пішла на пенсію. У молоді роки не було часу – вийшла заміж, ростила п’ятеро дітей, трудилася дояркою. Хоча коли була юною дівчиною, для аптеки в сусідній Олиці заготовляла лікарські трави – тоді, як каже, й придивлялася до них. Згадала про помічне зілля, лише коли на старості зірвала хребта, бо часто в руках возила молоко від двох корів на базар. Лікарі порадили нічого важкого не піднімати.

– Та й що ж я буду сидіть? – усміхається Галина Данилівна. – Мала книжку Носаля «Лікарські рослини» (Михайло Носаль – відомий фітотерапевт, священник – авт.), і взялася за зілля.

Читайте також  На Волині батюшка-педофіл "під мухою" викрав 10-річну дівчинку, побив та згвалтував

До збору лікарських трав тепер долучається і її дочка, внук, невістка. Із самого ранку і до пізнього вечора, з ранньої весни і до перших морозів ходять лісом, полями, болотами, щоб віднайти потрібну зілинку. Бувало, жінка й губилася, і ноги ледве не зламала, як голова запаморочилася. І навіть мало не втопилася, коли в лісі впала у старий колодязь.

– То тяжка робота, нема чому завидувати, – зітхає Галина Данилівна. – Зимою не сидимо без діла. Ножицями ріжемо все зілля. Було, вилізла на горище, де сушимо трави, такий там запах, так мене розморило, що заснула! – сміється бабуся. Хвацько по драбині вибирається на горище і показує нам зілля. – Подивіться: ромашка, чебрець, парило, нагідки, фіалка, первоцвіт, вербина, акація, материнка, пустирник, таволга, мати-й-мачуха…

Краснощотка – від жіночих хвороб, індійська цибуля – як крутять ноги

Жінка для лікування різних недуг травами знає чимало рецептів, які перевірені понад десяток років. Щось відшукала у журналах, газетах, книжках, до чогось дійшла своїм досвідом. У пам’яті рецептів не тримає, бо важлива точна пропорція складників.

– У мене тих журналів і зошитів, де записую, повний диван! – сміється.

Знання та вміння Галина Данилівна тепер передає дочці. Наприклад, як робити настоянку живокосту для суглобів, з аїру – для шлунка, з валеріани – для серцевих недуг. Від кашлю Галина Данилівна радить пити збір з чебрецю, мати-й-мачухи, первоцвіту, фіалки триколірної. Або ж допомагає ісландський мох, який росте у поліських районах Волині та Рівненщини. Від серця, стрибків тиску – чорна горобина. Якщо крутять ноги, коліна, мучить остеохондроз – допоможе настоянка з індійської цибулі, яку вирощують на своїй землі. Ефективно, на думку Галини Петльовської, жіночі хвороби, особливо запалення матки, лікує настоянка з краснощотки. Також у збори від гінекологічних проблем добре додавати цвіт акації. Тим, хто скаржиться на поганий сон, Галина Данилівна радить пити валеріанку, пустирник, глід. Можна запарювати або ж настоювати на горілці.

Читайте також  2-річна дівчинка прoкoвтнyла батарейку від іграшки

Особливою гордістю Галини Петльовської є мазь від різних ран, яку вичитала в одному старому журналі. Ця мазь допомагає від пролежнів, геморою, лишаїв, псоріазу, герпесу, екземи, опіків, натоптишів.

– Одна жінка почула, що я роблю таку мазь. Заказала в лікарню для хлопців в АТО і на війну. Солдати понатоптують собі ноги, поранять. То я за ніч наварюю десять баночок.

Галина Петльовська не сидить без діла. Каже, що ми дивом застали її вдома. Ось і наступного дня знову збиралася в ліс. Якраз гаряча пора, щоб заготувати на цілий рік помічне зілля.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -