У космосі знайшли радіоактивні молекули

Астрономи вперше зафіксували радіоактивні молекули в космосі.

За допомогою телескопів ALMA та NOEMA вчені виявили радіоактивні частини ізотопу алюмінію, повідомили в обсерваторії ESO.

Ізотоп був розсіяний у просторі унаслідок зіткнення двох зірок, залишок якого відомий як об’єкт CK Лисички. Це перше пряме спостереження радіоактивного алюмінію з установленим джерелом.

Джерело випромінювання зареєструвала група дослідників під керівництвом Томаша Каміньські з Гарвардського Смітсоніанського астрофізичного центру в Кембриджі.

“Перше спостереження цього ізотопу в зіркоподібному об’єкті важливі і в ширшому контексті хімічної еволюції Галактики. Вперше прямо ототожнено активне джерело радіоактивного нукліда алюміній-26”, – каже Каміньські.

За його словами, радіоактивний алюміній-26 розпадається з утворенням стійкішого ізотопу, у процесі чого один із протонів в його ядрі перетворюється на нейтрон. При цьому збурене ядро випускає фотон дуже високої енергії – гамма-фотон.

Спостереження радіоактивного ізотопу алюмінію дають можливість по-новому поглянути на подію злиття зірок, яке і породило об’єкт CK Лисички.

“Ми спостерігаємо зараз нутрощі зірки, триста років тому розірвані на частини під час зіткнення”, – говорить Каміньські.

У NASA розповіли про результати останніх спостережень за карликовою планетою Церера і заявили, що вказаний об’єкт – не просто шматок породи, а “жива” планета, на якій протікають складні геологічні процеси за участю води.

У кратерах планети присутні білі плями, які виявилися водяним льодом, а також покладами соди і інших солей. Останнє вказує на те, що вода не просто випаровується і конденсується, а бере участь в геологічних процесах.

Читайте також  Вчені відповіли, чи можна бuтu дітей по сiднuцях

Шукайте деталі в групі Facebook