“Зовсім скоро”: Коли знову почнуть надходити “листи щастя” і які ще сюрпризи чекають українців

Незабаром в Україні має запрацювати система автоматичної фото- і відеофіксації порушень правил дорожнього руху. Як і коли почне працювати нововведення і чи будуть українські автомобілісти знову отримувати “листи щастя”.

В Україні щодня на дорогах гине близько 10 осіб. У поліції такий рівень смертності називають неприпустимим і закликають впровадити фото- і відеофіксацію порушень ПДР. Розмови про це йдуть вже досить давно, але поки що впровадити повноцінну і працюючу систему так і не вдавалося.

Однак в кінці травня парламентський комітет з питань безпеки дорожнього руху представив “Стратегію підвищення рівня безпеки дорожнього руху”, а вже 14 червня Кабінет міністрів схвалив цей документ.

“За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), дорожньо-транспортний травматизм на сьогодні є однією з найбільших проблем охорони здоров’я. За прогнозами, в 2030 році дорожньо-транспортні пригоди можуть стати однією з п’яти основних причин смертності людей в світі”, – йдеться в тексті стратегії.

У документі також сказано, що Україна лідирує серед європейських країн за показниками аварійності. Наприклад, в середньому, в країнах Європейського союзу на 100 тис. жителів припадає 5,1% загиблий в ДТП (за даними за 2015 г.), тоді як в Україні цей показник сягає 8%. Причому, згідно з аналізом Світового банку, в Україні більшість дорожньо-транспортних пригод з тяжкими наслідками відбувається через перевищення швидкості – 39%, необлаштованість пішохідних переходів – 38% і порушення правил дорожнього руху – 30%.

Саме через такі гнітючі показники головною метою стратегії стало зменшення рівня смертності на дорогах як мінімум на 30% до 2020 р. Тому в документі і пропонують забезпечити функціонування системи автоматичної фіксації порушень ПДР.

Крім стратегії, в якій пропонують такі зміни, 27 вересня має набрати чинності закон про “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів”, який встановлює адміністративну відповідальність за правопорушення в сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, або за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані під час зйомки.

Читайте також  Volkswagen припиняє випуск популярної моделі

“Передбачається, що це практично на третину скоротить кількість правопорушень, і це дійсно так, про це свідчить світова практика. Там, де починає працювати автоматична відеофіксація порушень, аварійність на дорогах знижується на 30%. Не думаю, що Україна в цьому плані стане винятком”, – зазначив у коментарі “Сегодня” автоюрист Володимир Караваєв.

Так, експерт громадської організації з розвитку органів правопорядку LEAD-office Тарас Гук зазначає, що в перший час дуже сильно зросте кількість виявлених правопорушень.

“Думаю, що кількість виявлених правопорушень зросте в рази. І тільки з часом водії, які часто порушують правила і отримують штрафи через цю систему, зрозуміють, що це не дуже гарна штука – порушувати. І тоді почнеться зменшення кількості порушень. З досвіду Польщі або Азербайджану, за підсумками першого року дії такої системи дійсно було від 30 до 50% зменшення кількості ДТП та порушень в принципі”, – говорить Гук.

Система може почати працювати до кінця року

На початку цього року таку ініціативу підтримали і правоохоронці. Так, глава Нацполіції Сергій Князєв заявив, що впровадження автоматичної відеофіксації порушень допоможе знизити кількість аварій.

“Аварійність на дорогах неприпустимо висока. Щодня гине близько 10 громадян. Впровадження системи автоматичної відеофіксації порушень ПДР дозволить різко знизити аварійність на дорогах, адже причиною третини аварій є перевищення швидкості”, – зазначив він, посилаючись на досвід європейських країн.

У МВС налаштовані рішуче, і за три роки планують встановити понад 3 700 комплексів автоматичної фіксації правопорушень на найнебезпечніших ділянках доріг, де ДТП трапляються найчастіше.

“До кінця року система повинна запрацювати. В даний час мова йде не про повне розгортання по всій країні; система запрацює на найбільш аварійних ділянках доріг. Це буде 200-300 комплексів по всій країні”, – уточнив Владислав Криклій, начальник Головного сервісного центру МВС.

Правда, сказати напевно, коли запрацює система, досить складно. Адже терміни переносяться вже не перший рік. Так, Тарас Гук зазначає, що заяви про запуск системи українці чули вже багато разів.
“Час запуску системи залежить від МВС. Були заяви, що це має статися до середини цього року, нещодавно ми бачили заяву керівника сервісного центру, що це буде до кінця цього року. Ну, а ми пам’ятаємо, що ще в 2015 р. було багато заяв, що все це почне працювати до кінця 2015 р. Тому невідомо, коли це відбудеться”, – говорить експерт.

Кому будуть приходити “листи щастя”

Багато хто побоюється, що з впровадженням системи відеофіксації знову повернуться і “листи щастя” – повідомлення про штрафи і порушення, від яких автомобілісти страждали в 2005-2006 рр. Правда, тоді ці листи визнали юридично недійсними, тому що вони не були узгоджені з законодавством.

“Є дуже багато нюансів. Ці нюанси розуміються і тими людьми, які займаються безпосередньо цим впровадженням. У нас вже є сумний досвід, колись вже були ці “листи щастя”. Тому, абсолютно всі, і я як правозахисник, і посадові особи, які відповідають за впровадження, розуміють, що ми не повинні допустити “дежавю”, ситуації, коли в силу якихось недосконалостей законодавства у нас знову ця автоматична відеофіксація провалиться. Тому всі підходять до цього питання дуже і дуже виважено.

Бажання врегулювати все це є, але як на практиці це відбудеться… Нам залишається дочекатися 27 вересня, коли все це має запрацювати”, – говорить Володимир Караваєв.

Зараз система буде працювати по-новому: так, відповідальність за порушення ПДР буде покладатися саме на власників авто, незалежно від того, хто керував транспортним засобом на момент порушення.

“Логіка цієї системи і є в тому, що штрафи і відповідальність будуть покладатися на власників транспортних засобів. Власник буде розуміти, що, якщо він дає свій автомобіль комусь, значить, він вже апріорі може нести відповідальність за порушення ПДР цим водієм.

Існує механізм на випадок, якщо є зафіксоване порушення і власник отримав штраф, але згадав, що давав машину брату, свату і т.д. Тоді цей брат, сват приходить в поліцію, каже, що це дійсно був він, і тоді штраф знімається з власника і його оплачує конкретний водій”, – пояснює функціонування системи Тарас Гук.

Також, нагадаємо, що такі правила прописані і в вищезгаданому законі. Саме там зазначено, що основним суб’єктом адміністративної відповідальності є власник автомобіля.

“Відповідно до нового Закону, якщо до Єдиного державного реєстру транспортних засобів внесено відомості про користувача відповідного транспортного засобу, то, в такому випадку, адміністративну відповідальність буде нести користувач.

Що стосується так званих “євроблях”, то в разі, якщо порушення ПДР було здійснено на транспортному засобі, зареєстрованому за межами території України (і такий транспортний засіб відповідно до законодавства не підлягає державній реєстрації в Україні), до адміністративної відповідальності буде притягуватися особа, яка ввезла такий транспортний засіб на територію України”, – роз’яснює ситуацію Егвеній Ляшук, адвокат ЮК “Де-Юре”.

За словами адвоката, якщо власник авто все ж не винен і за кермом на момент правопорушення був не він, протягом 20 календарних днів з дня вчинення правопорушення він може зробити таке:

надати документ, який підтверджуватиме, що на момент скоєння правопорушення транспортний засіб вибув з його володіння внаслідок протиправних дій інших осіб, або ж він може повідомити про протиправне використання іншими особами номерних знаків, що належать його автомобілю;
або ж особа, яка на момент правопорушення була за кермом, може з’явитися з повинною, зізнатися в скоєному і надати згоду на притягнення до адміністративної відповідальності, з наданням документа (квитанції) про сплату відповідного штрафу.
“Крім того, інформація про адміністративні правопорушення, винесені постанови про накладення адмінстягнення не пізніше наступного робочого дня з дня встановлення відповідальної особи, вказаної в частині першій статті 14-2 КУпАП України, вноситься в Реєстр адміністративних правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху. Таким чином, власник авто може в будь-який час перевірити інформацію про свій автомобіль”, – розповідає адвокат і додає, що незважаючи на недосконалість положень нового закону, це все одно дуже прогресивний крок.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -