“Європа опиниться у сніжному полоні на кількадесят років”: вчені зробили шoкуючий прогноз щодо кліматичних змін на континенті

Швидкість Гольфстріму рекордно низька.

Вчені непокояться, що зовсім скоро течія зупиниться, і це дуже змінить наш клімат, пише газета “Експрес“.

Тепла антлантична течія стала на 15% слабшою, ніж була в середині ХХ століття. Зокрема, об’єм води, який Гольфстрім переносить щосекунди, скоротився на 3 мільйони кубометрів — це приблизно стільки, скільки за цей час перекачують 13 таких річок, як Амазонка.

А його швидкість, що зменшувалася останні 150 років, нині досягла свого мінімуму — від 4 до 10 кілометрів за годину. Отож тепер Гольфстрім рекордно слабкий, і вчені побоюються, що у майбутньому ця течія взагалі може зупинитися.

— Невже це справді може статися? Адже саме Гольфстрім приносить тепло до Європи…

— Найперше зауважу, що Гольфстрім називають “батареєю Європи”, — розповідає Ірина Ставчук, експертка із змін клімату, виконавчий директор Центру екологічних ініціатив “Екодія”. — Ця морська течія несе тепло з екваторіальних районів аж до Полярного кола, віддаючи тепло та формуючи клімат, зокрема, і на нашому материку.

Занепокоєння з приводу Гольфстріму виникло у науковців не вперше. Так, англiйськi клiматологи декiлька рокiв тому заговорили про те, що ця тепла течiя поступово охолоджується. А причиною є — парадоксальна річ — глобальне потеплiння.

— Як так? Навколо теплішає, а Гольфстрім остигає?

— Потеплiння спричиняє танення арктичних льодовикiв, якi охолоджують поверхневi шари води у Свiтовому океанi. При цьому солона вода опускається, а прiсна тала — “осiдає” на поверхнi. Цього цiлком досить, щоб змiнити напрям та швидкiсть течій.

— Невже Гольфстрім справді може зупинитися? І якими будуть наслідки?

— Міжурядова група експертів з питань змін клімату, думка яких вважається найповажнішою у цій сфері, озвучила припущення, що до кiнця столiття ця тепла течiя в Антлантичному океанi сповiльниться ще на 25%. Крім того, вчені постійно фіксують зменшення потужності течії, подекуди спостерігаються її розриви. На жаль, все йде до того, що Гольфстрім може зупинитися.

Читайте також  Європейцям дозволили вільно подорожувати між країнами блоку: є умова

Якщо таке станеться, у Європi настане льодовиковий перiод. До слова, Земля вже переживала низку малих льодовикових періодів, і один із них був спровокований саме Гольфстрімом — через стрiмке танення канадських льодовикiв вiн просто зупинився, а Європа опинилася у сніжному полоні на кількадесят років. Такий сценарій можливий і тепер.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -