Названо, якими грибами переважно отруюються українці

Випадки отруєння найчастіше пов’язані з вживанням невідомих грибів, а також зеленушок, опеньків, зонтиків печериць, маслюків, лисичок, підберезників.

Аналіз, який провів Український центр з контролю та моніторингу захворювань МОЗ, свідчить, що навіть попри несприятливе для грибників спекотне літо зареєстровано майже 40 випадків отруєння, пишеЗМІ передає Ukr.Media.

Загалом потерпіло 44 особи, серед яких – 11 дітей. П’ять випадків вживання “дарів лісу” закінчилися летально.

– За даними згаданого Центру, випадки отруєння найчастіше пов’язані з вживанням невідомих грибів, а також зеленушок, опеньків, зонтиків печериць, маслюків, лисичок, підберезників.

Це ж їстівні гриби. Як же ними можна отруїтися?

– Якщо говорити, скажімо, про зеленушку, то у деяких країнах Європи цей гриб включено до реєстру отруйних. Наприклад, у Франції зареєстровано кілька смертельних випадків, –

пояснює Микола Придюк, старший науковий спiвробiтник вiддiлу мiкологiї Iнституту ботанiки iм. М.Г. Холодного НАН України. – У них виявили специфічні токсини, які руйнують м’язову тканину. Тож при вживанні цих грибів у деяких людей виникає м’язова слабкість, а у деяких токсини можуть спричинити смерть.

– А що скажете про такі популярні опеньки?

– Тут кілька причин, чому люди ними отруюються. Насамперед через те, що плутають їх з отруйними несправжніми опеньками – на вигляд вони дуже схожі. Загалом є багато грибів-двiйникiв: їстiвна та неїстiвна лисичка, справжнiй та несправжнiй дощовик. На вiдомий усiм бiлий гриб схожий неїстiвний гриб гiрчак. А горезвісну бліду поганку, яка спричиняє найбільше випадків отруєння, помилково сприймають за їстiвнi печерицi та сироїжки, а також мухомор білий, сморжі.

Вертаючись до опеньок, можна назвати ще кілька причин отруєнь: це збір старих грибів або довге зберігання перед вживанням. При цьому в плодовому тілі відбувається розпад білків, через що утворюються токсини.

Урешті, навіть якщо гриб молодий, але зібраний біля трас, смітників, інших джерел забруднення, він накопичує ці токсини та стає небезпечним для вживання. Власне, цим, мабуть, і зумовлене отруєння іншими названими грибами — зонтиками, печерицями, маслюками, лисичками, підберезниками.

– Більшість потерпілих збирала гриби в лісі або в лісосмугах. Проте дехто робить це у паркових зонах, на присадибних ділянках, дворах, вулицях. Чи це безпечно? І невже там росте щось, крім поганок?

– У паркових зонах можуть рости такі ж гриби, як і в лісах та лісосмугах. Наприклад, білий гриб росте в симбіозі з певними деревами – дубом, сосною, грабом, буком, ялиною. Тож вони можуть рости і в міських парках, якщо там є ці дерева. А на вулицях чи у дворах можна знайти печериці – наприклад, якщо на клумбу привезли грунт, торф, гумус чи компост, де містився міцелій.

Проте збирати їх, а тим більше, споживати не можна – гриби у містах накопичують смог, викиди автомобілів, інші сполуки з повітря чи грунту, через що стають токсичними.

– Як же убезпечити себе від отруєння?

– Раджу взагалі відмовитися від споживання дикорослих грибів, а їсти лише штучно вирощені, що продаються в магазинах. Якщо ж ви дістаєте задоволення від “тихого полювання”, нехай це буде вашим хобі, а не способом прогодуватися.

Читайте також  Відому pocійську журналістку намагалися отpуїти

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -