Мовний скандал: в школі змушують вивчати російську

Відомий волонтер Марина Хаперська публічно виступила проти, за її словами, примусового вивчення російської мови в українських школах, розповідає Обозреватель.


Відповідне звернення вона адресувала міністру освіти і науки Лілії Гриневич, передає “Форпост”.

За словами волонтера, керівництво школи, в якій навчається її дитина, запропонувало батькам вибрати з двох варіантів навчальних планів для 5-9 класів – з вивченням мови національних меншин і без нього.

“Батьки вибрали додаток №12 (із вивченням мови нацменшин – ред.), мотивуючи це наступним чином: “ми вчили і вони нехай вчать”, “за плечима знання не носити” і т.п. Більшістю голосів батьківські збори обрали вивчення російської мови”, – написала вона.

Хаперську обурило те, що її дитина, яка жодним чином не відноситься до національної меншини “росіян”, повинна вивчати їхню мову.

“Я і мій чоловік маємо “зелені” свідоцтва про народження, де написано, що наші батьки за національністю українці. Відповідно ми і наші діти – теж українці. Чому більшістю голосів мою дитину, українця, змушують вивчати мову, яка є необов’язковою для вивчення згідно чинного законодавства про освіту, вона не є державною і міжнародною?” – звернулася вона до міністра.

Волонтер наголосила, що не вимагає заборони вивчення російської мови, а лише настійно просить дати можливість відмовитися від цього і не допустити дискримінації за мовною і національною ознаками.

“Щоб не було різночитань, наголошую, що я не маю претензій до батьків, які часто не можуть зробити свідомий вибір, чи школи, яка виконує накази і вказівки міністерства, у мене питання і претензії до Міністерства освіти на науки”, – зазначила Хаперська.

Читайте також  Літні канікули 2019: відпочинок перенесли, названо дати

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -