Далі лише гірше: що буде, якщо не прийти за повісткою до ТЦК – пояснення юриста

Далі лише гірше: що буде, якщо не прийти за повісткою до ТЦК – пояснення юриста

Юристи зазначають, що у випадку неявки за повісткою до ТЦК та СП на військовозобов’язаного може чекати кримінальна відповідальність та значні штрафи.

Після 18 травня 2024 року в Україні набувають чинності нові положення щодо мобілізації та виконання військового обов’язку. Якщо особа не з’явиться за повісткою до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), це може призвести до серйозних правових наслідків. Про те, що буде, якщо не прийти по повістці до ТЦК та СП розповів у своєму відео у Tik-Tok адвокат Олександр Золотухін.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про нові правила військового обліку в Україні, рекомендуємо наш матеріал: Новий військовий облік в Україні з 18 травня: що таке ВІН-код і як його отримати.
Як оновити військово-облікові дані
Адвокат зазначає, що після набуття чинності оновленої версії закону про мобілізацію в Україні, у військовозобов’язаних є 2 місяці для уточнення військово-облікових даних.

“60 днів починається з 18 травня і закінчується 18 липня. Протягом цього періоду потрібно усім військово зобов’язаним з’явитися до ТЦК, ЦНАПу або зареєструвати електронний кабінет (черед додаток Резерв + – ред.)”, – зазначив він.


Які дані потрібно оновити в ТЦК
Олександр Золотухін наголошує, що кожному військово зобов’язаному потрібно уточнити в ТЦК та СП наступні документи:

  • електронну пошту,
  • номер телефону,
  • адресу свого місця проживання реальну

Що буде якщо не прийти по повістці в ТЦК
Він вказує на те, що якщо ж військовозобов’язаний, протягом 60 днів цього не зробить, відповідно настає відповідальність передбачення статтею 201 кодексу України про адмін правопорушення, згідно з якою, на військовозобов’язаного накладається штраф.

“Якщо ж і цього не виконується, військовозобов’язаним надсилається повістка. Не з’являється (військовозобов’язаний – ред.) за повісткою – відбувається адмінзатримання органами національної поліції протягом 5 днів”, – йдеться у відео.

Дивіться відео про те, що буде, якщо не прийти по повістці в ТЦК:

@oleksandr_zol ❗️Оновлення даних ⌛️60 днів ➡️Способи: ТЦК, ЦНАП та електронний кабінет ❓Хто: усі військовозобов’язані, які перебувають на військовому обліку Що оновлювати: місце проживання (реєстрації), телефон та електронну пошту ❌Відповідальність: штраф від 5100 (станом на 02.05), адміністративне затримання, позбавлення права керування #тцк
#цнап #поліція #закон #суд ♬ оригінальний звук – Олександр

Що таке вимога ТЦК про необхідність явки

Юрист наголошує, що якщо і поліція не може відшукати військовозобов’язаного, то ТЦК надсилає вимогу про необхідність явки, як фактично передсудову функцію, оскільки наступним етапом є суд і обмеження права керування.

“Якщо ж це все відбувається аж донизу, то в принципі, обмеження права керування не позбавляє необхідності явки і не позбавляє необхідності сплати штрафу. Тому військово-облікові дані такі потрібно оновити протягом 60 днів”, – резюмував він.
Що буде за неявку до військкомату в Україні з 1 червня 2024 року
Президент України Володимир Зеленський 17 травня 2024 року підписав законопроект №10379, який вносить зміни до кримінального кодексу та кодексу про адміністративні правопорушення, що стосуються порушень мобілізаційного законодавства. Відповідно до цього документа передбачено зростання розмірів штрафів для осіб, які ухиляються від мобілізації:

  • За порушення правил військового обліку встановлено штраф від 3 400 до 5 100 гривень за перше порушення, а за повторне або у спеціальний (під час воєнного стану) період – від 17 000 до 25 500 гривень.
  • За порушення законодавства про оборону та мобілізацію у мирний час громадяни можуть сплатити штраф від 5 100 до 8 500 гривень, а посадові та юридичні особи – від 17 000 до 34 000 гривень.
  • За порушення законодавства про оборону та мобілізацію у воєнний час громадяни підлягають штрафу від 17 000 до 25 500 гривень, а посадові та юридичні особи – від 34 000 до 59 500 гривень.

Чи існує кримінальна відповідальність ігнорування повістки
У “Безоплатній правовій допомозі” наголошують, що за неявку до ТЦК та СП може слідувати й кримінальна відповідальність (ст. 336 КК України).

“За неявку до ТЦК та СП з метою ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом з-поміж резервістів в особливий період карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років. Цей вид кримінальної відповідальності застосовується найчастіше за три неявки за повісткою”, – зазначають юристи.
Чим можна не явитись до ТЦК за повісткою через поважні причини
Експертка з мобілізаційних питань та військового обліку Наталія Печериця у своєму коментарі Суспільному зазначила, що військовозобов’язаний може не прибути до ТЦК та СП вчасно, якщо він має вагомі причини для цього, які передбачені постановою № 560.

“Це може бути смерть когось із батьків, дружини, чоловіка, дитини, рідного брата чи сестри, діда чи баби, або близького родича дружини. І цією постановою чітко закріпили алгоритм дій”, – зазначила вона.

Експерт додала, що якщо у людини є вагома причина, вона повинна повідомити про неявку не пізніше ніж за три дні від дати та часу, визначених у повістці.

“Також закріпили обов’язок прибути потім упродовж семи днів. Тобто спочатку повідомити протягом трьох днів про причину неявки, а потім упродовж семи днів прибути”, – додала юристка.

Читайте також  Названо найнебезпечніший ранній симптом COVID-19

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело