Вчені розповіли чи можна заразитися коронавірусом повторно та що від нього допомагає

Невелике дослідження на макаках показало, що в них нова коронавірусна інфекція COVID-19 не розвивається вдруге. Це підтверджує ефективність використання плазми від видужалих пацієнтів для лікування хвороби.

Про це йдеться в дослідженні, попередньо опублікованому в bioRxiv, пише The Scientist.

Чи виробляється у людей імунітет до нового коронавірусу після першого інфікування – актуальне запитання для політиків, фахівців громадської охорони здоров’я і всіх, хто постраждав від пандемії COVID-19. Особливо цікаво це для декількох дослідницьких груп і компаній, які зараз розробляють плазмову терапію, – під час неї з плазми крові одужалих пацієнтів виділяються антитіла і вводить їх пацієнтам у важкому стані, аби допомогти боротися з інфекцією.

Тепер, дослідження на мавпах дає деякі підказки. У трьох макак-резус інфекція не розвивалася повторно після першого одужання від COVID-19. Це дозволяє припустити, що примати здатні виробити хоча б деякий короткочасний імунітет до патогену.

На думку авторів, результати показують, що повідомлення про те, що деякі видужалі від COVID-19 “реінфікуюються” повторно, можна пояснити проблемами з тестуванням, а не нездатністю виробити імунітет.

Для свого дослідження команда заразила новим коронавірусом чотирьох дорослих макак-резус. Дослідники виявили високі концентрації вірусу в носі і горлі тварин, які досягли піку через три дні після початкового інфікування. Це супроводжувалося зниженням апетиту, втратою ваги і пришвидшенням дихання у тварин.

Як вберегтися від коронавірусу

Пожертвувавши одну з мавп і виконавши розтин через тиждень після первинного зараження, команда виявила, що у тварини були сліди вірусу в багатьох тканинах організму, а також розвинена інтерстиціальна пневмонія, що характеризується запаленням альвеол легенів – це один з ключових симптомів COVID-19, що можуть виникнути у людей.

Читайте також  Від сьогодні зростуть пенсії та прожитковий мінімум: хто і скільки отримуватиме

Водночас команда зібрала зразки крові трьох інших тварин, щоб подивитися, чи містять вони антитіла до вірусу. І вони їх там знайшли. Рівень кількості антитіл були відносно низькими протягом першого тижня після зараження, але виріс через три і чотири тижні.

“Наше дослідження показало, що нейтралізувальні антитіла виробляються в процесі відновлення після зараження SARS-CoV-2”, – розповів один з авторів роботи The Scientist.

Приблизно за місяць після первинного впливу SARS-CoV-2 дослідники підтвердили, що тварини позбулися інфекції. Вони не знайшли вірус у мазках з носа, горла або заднього проходу, і в легенях не було примітних змін.

Після цього двох мавп знову спробували заразити коронавірусом. Хоча у тварин з’явилася невелика лихоманка, жоден не схуд, а вірус не виявили в аналізах.

Нагадаємо, спалах коронавірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело