“Світла не буде днями”: експерт розповів правду про те, чи можливий блекаут в Україні

“Світла не буде днями”: експерт розповів правду про те, чи можливий блекаут в Україні

Михайло Гончарук запевняє, що українські енергетики знайдуть спосіб домогтися стабільності в енергосистемі.

Російські окупанти намагаються знищити українську енергосистему і залишити Україну в темряві. Президент Центру глобалістики “Стратегія ХХІ”, експерт з міжнародних енергетичних відносин і безпеки Михайло Гончар під час чату на Главреді розповів про те, чи існує ризик блекауту.

Наразі РФ намагається домогтися подібного, бо їм не вдалося цього в період 2022-2023 років. Водночас поки зарано говорити про те, яка ситуація в українській енергосистемі буде цієї зими.

“Як би там не було, але енергосистема України продовжує працювати. Так, вона працює в розбалансованому, рваному режимі, але працює. Часто звучать питання про те, як буде взимку, але ніхто вам точно не скаже, що і як буде в зимовий період. Якщо енергосистема так чи інакше працюватиме як цілісна, то може бути гірше, ніж зараз, але приблизно так само. Але якщо енергосистема буде фатально вражена і розпадеться на енергоострови, ситуація буде зовсім іншою, дуже різною в різних регіонах: десь електроенергії може не бути днями, десь – кілька годин на день”, – каже Гончар.

Водночас він звертає увагу на Харків, де була зруйнована практично вся генерація. Попри це в місті ситуація з відключенням світла була кращою, ніж у Києві.

“Як би ворог не намагався нас енергетично вразити, приклад Харкова свідчить, що українці знайдуть вихід. Так, це не буде легко, але розрахунок Росії на те, що нас вдасться цим зламати, виявиться помилковим”, – додав експерт.

Читайте також  Спека та дощі: синоптик поділилась неочікуваним прогнозом

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело