В Україні жінок зобов’язали стати на військовий облік: попередній перелік професій

В Україні жінок зобов’язали стати на військовий облік: попередній перелік професій

В Україні військовозобов’язаними стали програмістки, лікарки, юристки, журналістки, музикантки, соціальні працівниці, працівниці ресторанів та готелів, бухгалтерки, діловодки, працівники сфери реклами тощо.

Про це стало відомо з наказу Міністерства оборони України, повідомляє “BBC News Україна”.

Наказом затвердили перелік професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на облік військовозобов’язаних.

У переліку – програмісти, лікарі, юристи, журналісти, музиканти, соціальні працівники, працівники ресторанів та готелів, бухгалтери, діловоди, рекламники тощо. На облік військовозобов’язаних братимуть жінок, які мають відповідну спеціальність та “придатні для проходження військової служби за станом здоров’я та віком”. Для жінок граничний вік – 60 років.

Таких жінок можуть залучати до лав ЗСУ або до робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. У мирний час вони можуть долучатись до війська лише добровільно за контрактом.

“Жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками”, – йдеться в наказі Міноборони України.

Тепер роботодавець має проконтролювати, щоб жінки відповідних спеціальностей, які вже працюють на підприємстві за переліком, стали на військовий облік. Також, перш ніж брати жінку на роботу, роботодавець має перевіряти в неї документи про взяття на військовий облік.

Порушення норм каратиметься штрафами від держпраці та територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Якою саме буде процедура взяття на облік та у які терміни жінки мають отримати новий статус, Міністерство оборони України обіцяє роз’яснити додатково.

Читайте також  Зняття блокади з Донбасу: Кучма поставив "Л/ДНР" жорстку умову

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело