“В українців забирають квартири через комунальні борги”: названо точну мінімальну суму

“В українців забирають квартири через комунальні борги”: названо точну мінімальну суму

В українців, які накопичили борги за комунальні послуги, забирають квартири. Ця практика діяла й до повномасштабної війни, але зараз у процедурі є деякі зміни.

Як інформує “Today.ua”, про це повідомив адвокат судової практики ЮКК “Де-Юре” Владислав Мартинчук. За словами аналітика, відчужити житло у власника, який не платить комуналку, можна лише в межах відкритого виконавчого провадження або у порядку звернення стягнення на предмет іпотеки.

За словами юриста, така можливість прописана в іпотечному договорі, як і порядок стягнення, зокрема мінімальні строк прострочення та розмір, що дають таке право.

Що стосується відкриття виконавчого провадження, борг має бути встановлено виконавчим документом. Це може бути постанова про притягнення до адміністративної відповідальності, виконавчий лист на виконання судового рішення або виконавчий напис нотаріуса.

Звернення на майно боржника проводиться після того, як буде встановлено, що у нього дійсно немає коштів для сплати комунальних чи інших послуг. Якщо квартира – це єдине житло боржника, то її можуть продати через торги лише якщо сума до стягнення складає не менше 20 розмірів мінімальної зарплати. Зараз це 160 тис. грн.

Нагадаємо, що українці з низькими доходами можуть претендувати на адресну субсидію. Послуга стала особливо актуальною після підвищення тарифів на світло – до 4,32 грн/кВт-год. Грошову допомогу на сплату комуналки надають одному з членів домогосподарства.

Важливий момент: субсидії не можуть одночасно призначати за місцем реєстрації та фактичним місцем проживання.

Читайте також  Буде сюрприз: тільки квартири вони не отримають, – спиняється біля мене. – Я її похресниці заповів

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело