Як змінилися правила мобілізації в Україні і які хвороби більше не є підставою для звільнення від служби: роз’яснення

Як змінилися правила мобілізації в Україні і які хвороби більше не є підставою для звільнення від служби: роз’яснення

В Україні продовжується загальна мобілізація, яка була розпочата через широкомасштабне вторгнення Росії. Міністерство оборони України затвердило новий Розклад хвороб, за яким оцінюється придатність до військової служби, та впорядкувало проходження служби обмежено придатними.

Зміни до Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ (наказ Міноборони № 402) внесені наказом Міністерства оборони від 18 серпня 2023 року № 490 і набули чинності 25 серпня. При цьому того ж дня набули чинності й інші зміни, внесені наказом № 456, які передбачають спрощення вимог для служби в ДШВ та морській піхоті в особливий період.

Наказом № 490 повністю оновлено Розклад хвороб для оцінки придатності військовослужбовців, деталізовано порядок визначення місця служби для обмежено придатних, уточнено порядок прийняття постанови ВЛК про причинний зв’язок захворювання, травми (поранення, контузії, каліцтва) із проходженням військової служби та захистом Батьківщини, зокрема уточнено перелік документів, які необхідно подати на розгляд, також до Положення внесено багато інших змін.

Відтепер обмежено придатних за “спірними статтями” визначатимуть придатними до служби у ЗСУ. Зокрема в цей список увійшли такі захворювання:

  • 2-в – клінічно вилікуваний туберкульоз;
  • 4-в – вірусні гепатити з незначним порушенням функцій;
  • 5-в – безсимптомне носійство ВІЛ;
  • 12-в – повільно прогресуючі та непрогресуючі з незначними порушеннями функцій та рідкими загостреннями анемії, порушення згортання крові, пурпура, геморагічні стани, інші хвороби крові та кровотворних органів, деякі порушення із залученням імунного механізму.
  • 13-в – хвороби ендокринної системи з незначними порушеннями функцій;
  • 14-в – легкі короткотривалі хворобливі прояви психічних розладів;
  • 17-в – невротичні, пов’язані із стресом і соматоформні розлади при помірно виражених, короткотривалих проявах, з астенічним станом;
  • 21-в – повільно прогресуючі хвороби центральної нервової системи з незначними порушеннями функцій;
  • 22-в – епізодичні та пароксизмальні розлади, крім епілепсії, з незначними порушеннями функцій органів і систем.

Щодо обмежено придатних, то відтепер одночасно з постановою про обмежену придатність до військової служби ВЛК має приймати постанову про придатність військовослужбовця до служби за конкретною військовою спеціальністю (ВОС).

У разі визнання військовослужбовця непридатним до служби за військовою спеціальністю, командир частини перед переміщенням військовослужбовця на іншу посаду може направити його на ВЛК для визначення придатності до служби за новою військовою спеціальністю.

Нагадаємо, у лавах ЗСУ зараз досить багато людей із групами інвалідності, які не придатні для служби. Правозахисники називають таких громадян помилково мобілізованими та кажуть, що в Україні немає механізму їхнього звільнення з війська.

Читайте також  Купаючись у водоймi, де плавав собака або пройшлася корова, можна підхопити нeбeзпeчну хвopoбу

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело