Повістки поштою і через голів ОСББ: українцям готують нові “сюрпризи” після 18 липня

Повістки поштою і через голів ОСББ: українцям готують нові “сюрпризи” після 18 липня

В Україні з 18 травня набув чинності новий закон про мобілізацію, яким вносяться зміни, зокрема, до механізму вручення повісток військовозобов’язаним громадянам. Тепер це можуть не лише працівники ТЦК та СП.

Про це пише Sud.ua.

Хто тепер має право вручати повістку

Згідно з новим законом, чоловіки віком від 18 до 60 років зобов’язані оновити свої облікові дані протягом двох місяців. І зробити вони можуть це серед іншого на виклик, тобто після вручення повістки. Законодавством визначено, що вручити її можуть:

  • представники ТЦК, органу СБУ та підрозділу Служби зовнішньої розвідки (залежно від того, де військовозобов’язаний перебуває на обліку)
  • представники органу місцевого самоврядування (сільських, селищних рад та міських виконкомів)
  • роботодавець (керівник підприємства, де працює військовозобов’язаний);
  • керівники навчальних закладів (за наявності розпорядження ТЦК);
  • керуючі багатоквартирних будинків (ОСББ).

При врученні повістки представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки на вимогу громадянина, якому вручається повістка, зобов’язані назвати свої прізвища, ім’я та по батькові, посади, а також пред’явити службові посвідчення.

У разі отримання повістки про виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки громадянин зобов’язаний з’явитися у вказане місце та строк.

При цьому місця, де можуть вручати повістки, суттєво не змінилися. Це місце роботи, проживання, на вулиці, у парках та в інших громадських місцях. Робити це можуть і на блокпостах.

Що стосується поліції, новий закон визначає, що поліцейські братимуть участь у заходах щодо повідомлення разом із представниками ТЦК, забезпечуючи порядок при врученні повісток, але не вручатимуть їх.

Що має бути зазначено у порядку денному

У порядку денному про виклик у ТЦК та СП мають бути зазначені:

  • прізвище, ім’я та по батькові та дата народження громадянина, якому адресовано повістку;
  • найменування територіального центру комплектування та соціальної підтримки, що видав повістку;
  • мета виклику до територіального центру комплектування та соціальної підтримки;
  • місце, день та час явки за викликом;
  • підпис (електронний цифровий підпис) посадової особи, яка видала (сформувала) повістку;
  • реєстраційний номер повістки;
  • роз’яснення про наслідки неявки та обов’язок повідомити про причини неявки.
Читайте також  "Повістки почали видавати у новий спосіб і в неочікуваному місці, чоловіки не були готові до такого": мобілізація наростає

Для громадян, які самостійно прибули до військкомату та підлягають направленню на навчання у зв’язку із закликом на військову службу, час явки до ТЦК та СП встановлюється протягом двох місяців з дня проходження ВЛК.

Причини, через які можна не з’явитися в ТЦК

Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, визнаються:

  • перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки чи інші обставини, що позбавили його можливості особисто прибути у певний пункт та строк;
  • смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) чи близького родича його дружини (чоловіка).

У разі неприбуття громадянин зобов’язаний у найкоротші терміни, але не пізніше трьох діб від визначених на повістці та дати прибуття до ТЦК, повідомити про причини неявки, звернувшись до зазначеного Територіального центру комплектування або будь-яким іншим способом з подальшим його прибуттям у строк, не що перевищує 7 календарних днів.

За ігнорування повісток чи відмову від проходження від ВЛК українцям загрожують нові штрафи, встановлені для громадян від 17 000 до 25 500 гривень.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело