Несподіваний поворот: юрист розповіла, чи можна відмовитися від проходження медкомісії до ТЦК

Несподіваний поворот: юрист розповіла, чи можна відмовитися від проходження медкомісії до ТЦК

В Україні особи, які підлягають військовій службі, зобов’язані пройти військово-медичний огляд, щоб Збройні Сили могли оцінити, кого слід призивати на службу, виходячи із ситуації на фронті.

Хоча прямих заборон на відмову від проходження цього обстеження немає, це можливо.

Про це розповіла юрист Катерина Аніщенко, як пише «rbc». Вона пояснила, чим загрожує відмова від проходження ВЛК і чи можлива відмова від нього на практиці.

Чи можна відмовитись від проходження військово-медичної експертизи?

Теоретично людина може відмовитися від проходження обстеження, якщо забажає. Однак на практиці така відмова може спричинити відповідальність.

По суті, якщо людина відмовляється проходити ВЛК, вона вважається здоровою. Отже, на них можна розраховувати як на потенційних кандидатів для майбутньої мобілізації. Однак якщо людина відмовляється від мобілізації після того, як її визнали придатною, її можуть вважати ухилянтом від призову. Хоча прямої заборони на відмову від огляду немає, обов’язок її пройти, за словами адвоката, є.

Відповідно до Закону України “Про військовий обов’язок та військову службу” громадяни, призначені на призовні пункти, зобов’язані проходити обов’язкові медичні огляди. Це необхідно для виявлення можливих фізичних чи психічних недоліків та формування резерву осіб для майбутньої мобілізації з урахуванням потреб ЗСУ та ситуації на фронті.

Крім того, у період воєнного стану відмова від проходження військово-медичної експертизи суперечить чинному законодавству. Це пов’язано з тим, що у наказі МОУ від 14 серпня 2008 року №402 наголошується, що основною метою є забезпечення якісного призову громадян України на обов’язкову військову службу до лав Збройних Сил України.

Тому хоча законодавство прямо не забороняє громадянам відмовлятися від ВЛК, воно встановлює відповідальність за таку відмову. Важливо відзначити, що рішення про придатність осіб до військової служби приймає ТЦК, і особи мають право оскаржити рішення ВЛК як через вищі комісії, і через судову систему.

Читайте також  "Як з фільму про зомбі": українців жахнула електричка "Укрзалізниці"

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело