Нові правила мобілізації: п’ять резонансних пунктів, які не підтримали в Раді

Нові правила мобілізації: п’ять резонансних пунктів, які не підтримали в Раді

У середу, 28 лютого, Комітет ВРУ з нацбезпеки, оборони та розвідки продовжив роботу з підготовки до другого читання законопроекту про мобілізацію й не підтримав декілька правок.

Про це повідомила нардеп від ЄС Ірина Фріз.

За її словами, комітет не підтримав обмеження щодо виїзду за кордон, блокування рахунків, електронні повістки, зниження призовного віку з 27 до 25 років та електронний кабінет як “обов’язок”, але підтримав як “право”, тобто можливість для військовозобов’язаних, резервістів та призовників використовувати цей механізм для оновлення даних тощо.

Окрім того, профільний комітет не дійшов згоди щодо обмеження консульських послуг. У цьому випадку голоси розділились навпіл. Ірина Фріз зазначає, що обмеження консульських послуг для українців за кордоном не лише не дасть позитивного ефекту для питання мобілізації, а й матиме негативні наслідки – підрив довіри громадян до власної держави, зниження мотивації щодо захисту інтересів України в країнах-перебування та збільшення тих, хто взагалі буде відмовлятись від громадянства України.

Будемо працювати над цим питанням під час розгляду правок“, – пообіцяла вона.

Також було обговорене питання звільнення від призову під час мобілізації.

Підтримано звільнення:

– тих, у кого на утриманні троє і більше дітей, крім тих, в кого заборгованість по сплаті аліментів;

– опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі;

– опікуни особи, яка визнана судом недієздатною;

– члени сім’ї І та ІІ ступеню споріднення особи з інвалідністю І та ІІ групи;

– наголосили на необхідності врегулювати питання звільнення від мобілізації осіб, на утриманні яких знаходяться хворі, які потребують постійного догляду.

Читайте також  До України повернулися 12 моряків, затриманих у Греції за підозрою в контрабанді (фото)

Врегулювання питання для інвалідів ІІІ групи – принципове питання, адже маємо тисячі звернень від громадян щодо цієї норми“, – пояснила нардеп.

Комітет підтримав першу редакцію бронювання для держслужбовців категорії “Б”, “В”, тому питання знятті 50% “броні” вже відстоюватимуть під час правок.

Було обговорено питання форми залучення поліції до заходів сповіщення за участі ТЦК СП. Також нормативно визначено критерії бронювання для Нацпола.

Комітет підтримав надання права засудженим особам, які звільнені від відбування покарання з випробуванням бути призваними на військову службу за призовом під час мобілізації.

У четвер комітет продовжує роботу з затвердження напрямків й після цього перейде до розгляду правок, повідомила Ірина Фріз.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело