Як в Україні “ухилянтами” стають навіть ті, хто не підлягає мобілізації: юрист розповів про схеми ТЦК і поліції

Як в Україні “ухилянтами” стають навіть ті, хто не підлягає мобілізації: юрист розповів про схеми ТЦК і поліції

В Україні поліція і працівники ТЦК незаконно роблять із чоловіків “ухилянтів”, вносячи їхні дані у бази “Оберіг” та “АРМОР” та вручаючи повістки із порушенням чинних правил.

Яке вручення повісток суд вважає незаконним та що треба знати військовозобов’язаним чоловікам про внесення їхніх даних, розповів адвокат Роман Сімутін на YouTube, пише РБК-Україна.

Як із чоловіків роблять “ухилянтів”
За словами адвоката, зараз не тільки правоохоронні органи, а й територіальні центри комплектації активно використовують базу “Оберіг”. Це державний реєстр, що містить інформацію про всіх призовників, військовозобов’язаних та резервістів віком 17-60 років.

“А ви помітили як за останні тижні все змінилося? Тепер не тільки поліція стоїть із планшетами, а й працівники ТЦК. Це вони працюють із базою “Оберіг”. А ще інформацію до бази вносять вручну, як і дані про отримання повісток. І фактом підтвердження вручення повісток слугують рапорти, акти, доповідні ЖЕКів про вручення з платіжками, фото повістки в дверях”, – пояснює Сімутін.

Адвокат наголошує, що в цій базі “ухилянтами” стають двадцятирічні чоловіки, яких не можуть мобілізувати відповідно до законодавства. Тож їм навіть теоретично не можна “пришити” ухилення, оскільки в Україні зараз дозволено призивати лише з 27 років.

“Зараз підіймають стоси отих паперів, які колись накопичили та без розбору вносять все до бази. Неважливо, вручили вам повістку особисто, вставили у двері, вкинули до поштової скриньки з платіжкою на комуналку. Головне – якийсь типу факт вручення. А чи законно воно?” – зазначає юрист.

Норми законодавства всіляко ігноруються, зокрема Постанова Кабміну № 1487. З такими темпами, за словами експерта, скоро до переліку ухилянтів вноситимуть всіх, хто не був у ТЦК.

Читайте також  Під Харковом померла жінка: вирішила народжувати вдома

Для суду, каже Сімутін, таке вручення повісток, як залишення їх у дверях, не може бути доказом, як не є доказом провини і розшуку інформація з бази “АРМОР”. Тож насправді у поліції відсутні підстави для затримання.

Кого дійсно можна вважати ухилянтом
Адвокат пояснив, що покарати за ухилення від мобілізації можуть тих військовозобов’язаних чоловіків, які двічі отримали повістки або пройшли ВЛК, отримали повістку на відправку, а після цього не явилися. Але не можна вважати ухилянтами тих, кому жодного разу ніхто не вручав повістку.

“Тоді звертайтесь до адвоката, захищайте свої права в суді й переможете”, – наголошує юрист.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело