Не був в ТЦК – обмежать в правах: якими послугами не можуть користуватись “ухилянти”

Не був в ТЦК – обмежать в правах: якими послугами не можуть користуватись “ухилянти”

Наразі чоловікам призовного віку без згоди ТЦК стає все складніше реалізовувати свої права: на роботу, чи навчання, або для планового лікування їх можуть прийняти лише якщо у них є військово-облікові документи.

Якими послугами зараз не можна скористатися без узгодження в ТЦК, розповів керівник практики військового права ЮК “Приходько та партнери” Іван Колганов.

“Треба звернути увагу, що приймати на роботу або зараховувати на навчання громадянина можна лише після підтвердження того, що він перебуває на військовому обліку. Також і щодо перетину державного кордону є обов’язкова вимога наявності військово-облікового документа”, – зазначає юрист.

Як приватні, так і державні установи й організації зобов’язані перевіряти всі документи про військовий облік під час прийому співробітника на роботу, інакше роботодавцю загрожує штраф.

“У постанові Кабміну від 30 грудня 2022 року №1487 “Про порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних і резервістів” передбачено, що державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи й організації, навчальні заклади й установи охорони здоров’я повинні повідомляти правила військового обліку громадян під особистий підпис у разі прийому на роботу або на навчання”, – пояснює Колганов.

Протягом тижня після прийому на роботу, навчання або звільнення, завершення навчання вони повинні повідомити ТЦК про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних і резервістів.

Крім того, військовий квиток необхідний у центрі зайнятості — без нього військовозобов’язаний не зможе набути статусу безробітного.

Жодних обмежень щодо лікування військовозобов’язаного в закладах охорони здоров’я в чинному законодавстві не існує, але на практиці під час звернення до медичного закладу чоловіки призовного віку повинні мати при собі документи, серед яких і військово-обліковий. Проте медики зобов’язані насамперед надати необхідну медичну допомогу.

За словами юриста, якщо мова йде про планову допомогу, то в пацієнта вимагатимуть військово-обліковий документ. У разі відмови чоловіка спочатку відправлять у військкомат.

Читайте також  Названо новий рідкісний симптом коронавірусу

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело