“Начальник ТЦК зможе накладати арешт на майно ухилянта?”: адвокат назвав найнебезпечніші норми, які намагають внести у закон про мобілізацію

“Начальник ТЦК зможе накладати арешт на майно ухилянта?”: адвокат назвав найнебезпечніші норми, які намагають внести у закон про мобілізацію

Протягом кількох останніх тижнів в Україні обговорюють зміни у закон про мобілізацію, які можуть внести уже найближчим часом. Серед них є норми, узаконення яких можна буде вважати повним правовим провалом.

Про те, які небезпечні норми просувають у закон про мобілізацію, розповів юрист Роман Сімутін у YouTube.

“У новий законопроєкт про мобілізацію навмисно понапихали відверто ідіотських, неконституційних норм і абсурдних покарань, аби щодо них усі пообурювалися, а тим часом спробують протягнути ті норми, на які суспільство не звернуло належної уваги”, – каже Сімутін.

Такою небезпечною нормою адвокат вважає те, що ТЦК хочуть наділити повноваженнями перевіряти військово-облікові документи.

“Та вони і без повноважень уже їх перевіряють, заламують руки, запихають в авто і привозять до ТЦК, а тут їх хочуть ще й уповноважити”, – обурюється юрист.

Він зазначає, що поліцейські за законом мають повноваження перевіряти документи, але за відмову їх пред’являти, можуть скрутити людину та вліпити злісну непокору представнику правоохоронного органу – ст. 185 КУпАП. Тож на думку Сімутіна, подібні випадки можуть ставатись і з представниками ТЦК, якщо їм нададуть уповноваження перевіряти документи.

“А як вам повноваження начальника ТЦК накладати арешт на майно осіб, які ухиляються? Сидить такий собі бос, відкрив реєстр боржників, клацнув кнопочкою і оп – вітаємо, ви тепер безхатько. І все це може стати реальністю, якщо введуть норму”, – каже адвокат.

Також він вважає, що небезпечною є норма, яка передбачає, що громадини мають обов’язково з’явитись у ТЦК протягом 20 днів з дати продовження мобілізації.

Читайте також  У Нововолинську зграя собак напала на бабцю (ФОТО)

“У разі прийняття закону до середини лютого 2024 року, тобто дати продовження тримісячного терміну воєнного стану, якщо ви не з’явилися до ТЦК – то автоматично будете винні за ст. 210-1 КУпАП з отими космічними штрафами від 34 000 до 51 000 грн. При цьому строк притягнення до адміністративної відповідальності збільшують із трьох місяців до трьох років. Простими словами: штрафуватимуть навіть через три роки”, – пояснює Сімутін.

Якщо приймуть закон у тій редакції, що він перебуває зараз, то протокол за порушення законодавства про мобілізацію не потрібно буде складати.

“Чому? Бо одразу виноситься постанова начальником ТЦК, де він без будь-яких пояснень, виклику особи та доказів визнає вас винним і накладає штраф. Якщо серйозно – це повний правовий провал. Таке враження, наче ти якийсь раб на плантації: якщо мовчиш – отримуй раз батогом, а будеш скаржитись – отримуй десять”, – говорить адвокат.

Також депутати пропонують криміналізувати відмову від проходження ВЛК.

“А тепер уявіть: ви йдете вулицею, нікого не чіпаєте, а вас заштовхали в бус, завезли до ТЦК, дали направлення на ВЛК і поставили перед вибором – проходиш ВЛК або строк 3 роки. Як вам перспектива?” – каже Сімутін.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело